Egyéb érdekességek...rólam

2011. szeptember 29., csütörtök

Áfonyás - csokis kalácspuding



Tudom, hogy nemrég volt kalácspuding, de nálunk ez az édesség a top 5-ben szerepel, ezért gyakran készítem. Áfonyás-csokis ízesítésben még nem próbáltuk...eddig. Hogy milyen lett??? Még apukám is - aki köztudottan keserű csokoládé ellenes - hümmögve majszolta befelé...és képzeljétek, még repetát is kért. :-DD


Hozzávalók:

  • 1 szikkadt kalács
  • 125 g áfonya
  • 5 dkg durvára vágott étcsokoládé (70%-os)
  • 3,5 dl tejszín
  • 2,5 dl sűrített tej (7%, cukrozatlan)
  • 1,5 dl tej
  • 6 tojás
  • 150 g méz
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:


A kalácsot kockákra vágtam, és egy nagyobb sütőtálba halmoztam. Rászórtam az áfonyát és a durvára vágott csokoládét. A tojást habosra kevertem a mézzel, hozzáöntöttem a tejet, sűrített tejet, tejszínt, majd belekapartam a vanília magjait. Az egészet ráöntöttem a kalácsra, lenyomkodtam, és 15 percre félre tettem, hogy jól magába szívja a nedvességet. A tetejére kockáztam a vajat, ezután 180 °C-ra előmelegített sütőben (kb. 20-25 perc) addig sütöttem, míg aranybarna színt nem kapott. Langymelegen tálaltam!


2011. szeptember 27., kedd

Málnás, szedres clafoutis



A tejespite is nagy sláger nálunk, ezerféleképpen készítettem már. A málnás, szedres ízkombináció is egy nagyon kellemes párosítás. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki! :-D



Hozzávalók:

  • 250 g szeder
  • 250 g málna
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 12 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg méz
  • 3 tojás
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez




Elkészítése:
A tojásokat a mézzel habosra kavartam. Hozzáöntöttem a tejet, a tejszínt, és jó alaposan összedolgoztam a liszttel és a tojásos keverékkel. Ízesítettem pici sóval, vanília-kivonattal, a citrommal. Egy porcelán piteformát kivajaztam, elegyengettem benne a meggyet. Ráöntöttem a tejszínes keveréket, úgy, hogy nagyjából mindenhol egyenletesen legyen. Végül 45-50 perc alatt a 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütöttem.



2011. szeptember 25., vasárnap

Graham briós



Az egészséges ételek kedvelőinek hoztam ma egy briós receptet, rendhagyó módon hasáb formában sütöttem, de formázhatjátok a hagyományos módon is, az élvezeti értékén ez mit sem változtat. Én vajjal, lekvárral megkenve szeretem, mert nálam a reggeli csak édes lehet, azonban krémsajttal, pástétommal megkenve is remek. Jó étvágyat kívánok hozzá! :-D


Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 1 kk só
  • 76 g vaj
  • 2 nagy tojás, felverve
  • 80 ml-1 dl langyos tej
  • 4 ek. méz
  • 12 g friss élesztő
  • 1 tojás, felverve a kenéshez + házi granola (más magok a szóráshoz)




Elkészítése:


A langyos, mézes tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba öntöm, a sót a liszt oldalára szórom. A közepébe ütöm a két tojást, belekockázom a puha vajat, ezután beleöntöm a felfuttatott élesztőt és a maradék mézet. Hólyagos tésztává dagasztom, langyos helyen 2 órát kelesztem. Kis golyóbisokat formálok, és sorban, hasáb alakú szilikon formába rakosgatom az összeset. Ismét hagyom a brióst duplájára kelni. Megkenem felvert tojással, megszórom házi granolával, és előmelegített sütőben (190°C) kb. 30 perc alatt megsütöm. Ha teljese kihűlt, szeletelem.




Megjegyzés: Házi granola helyett megszórhatjátok más magvakkal is, a tészta pedig még finomabb, ha egy citrom reszelt héjával, őrölt fahéjjal ízesítjük. Sós feltéthez, természetesen nem kell. :-D


Forrás: Chef a családban : Graham briós recept - némi változtatással

2011. szeptember 24., szombat

Hamburger



Folytatva a hamburger témát, jöjjön a zsemle után a hús és az összeállítás. Igény szerint bármivel tölthető, de én úgy gondolom, hogy a marhahúsból készített pogácsákkal, salátával, hagymával, paradicsommal, csalamádéval a legfinomabb, amit mi házi ketchuppal és mustárral koronáztunk meg.


Hozzávalók:


9 db zsemléhez


a húshoz:
  • 1 kg darált marhahús
  • ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors
  • 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • 1 ek. pirospaprika (elhagyható)
  • 3 nagy tojás
  • 5-6 ek. zsemlemorzsa (zabkorpa is lehet)

a rétegzéshez:

  • saláta
  • csalamádé
  • házi ketchup
  • lilahagyma, felkarikázva
  • mustár
  • paradicsom, felkarikázva

Elkészítése:


A hús hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Igény szerint rögtön is lehet sütni, de szerintem jót tesz neki a pihenés. Mi grillen sütöttük meg a húspogácsákat, de serpenyőben kevés olajon is elkészíthető.


Hamburgerzsemle



Tesóm rágta a fülem hamburgerért, illetve azért, hogy tanítsam meg kelt tésztát készíteni, hogy az albiban tudjanak a fiúkkal hamburgert és pizzát sütni. Azt ugye mondanom sem kell, hogy egy gasztromániákus szívesen tesz eleget ilyen felkéréseknek, úgyhogy most én csak magyaráztam, a tesóm pedig szorgoskodott.


Hozzávalók:

  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. méz
  • 1 tk. só
  • 40 g olaj
  • 1 tojás
  • 100 g joghurt
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tojás a kenéshez
  • szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

A tésztából a szokásos módon hólyagos tésztát dagasztok, majd kelesztőtálban a duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, 9 darabra osztom. A megformázott zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire ültetem. Ismét hagyom őket a duplájukra kelni, ezután lekenem az összeset felvert tojással, megszórom a tetejüket szezámmaggal. Előmelegített, gőzös sütőben sültek (180°C) kb. 15-18 percig.


Forrás: Limara péksége: Hamburgerzsemle


Folytatás hamarosan...