Egyéb érdekességek...rólam

2014. március 31., hétfő

Mézes balzsamecetben sült cékla saláta tonhalfasírttal...

 
Mézes balzsamecetben sült cékla tonhalfasírttal 1.






... a ma délelőtt rohangálással telt, tudtam, hogy

nem lesz időm ebédet készíteni, ezért tegnap este

 készítettem egy nagy adag sült céklát, ami hidegen is isteni.

... amikor hazaértünk, gyorsan összekevertem a fasírt hozzávalóit.

... amíg sült, összetépkedtem egy fej salátát, rászórtam

a céklát...és már ettük is.



... alternatíva: paleo zsemle, natúr saláta, tonhalfasírt (majonéz).

Mellé pedig a sült cékla. Pofonegyszerű recept,

és jól variálható a fűszerezése is.




Mézes balzsamecetben sült cékla tonhalfasírttal 2.


5-6 nagyobb céklát meghámozok, felkockázok. Beledobom 

- 6-8 gerezd fokhagymával (héjastul) együtt

sütőpapírral kibélelt, kisebb méretű tepsibe.

Meglocsolom olívaolajjal, balzsamecettel, mézzel. 

Megszórom füstölt tengeri sóval, borssal, friss kakukkfűvel. 

200°C-on sütöm 20-25 percig, vagy amíg meg nem puhul a cékla.


3 doboz (sós lében eltett, konzerv) tonhalat villával összetörök,

 Összekeverem kis csokor újhagymával, 3-4 gerezd zúzott fokhagymával,

2 nagyobb méretű tojással, ízlés szerint mustárral, majonézzel. 

Ízesítem Himalája sóval, szárított csilivel, friss kakukkfűvel, borssal. 

Annyi paleo lisztet (lehet ez mandula, nyílgyökér, szezám stb.) 

keverek bele, hogy jól formázható legyen a masszám. 

Kézzel gombócokat készítek, kissé ellapítom, majd forró olajban - mindkét oldalát - pirosra sütöm. 


A sült céklával, fokhagymával és salátával tálalom.

  


Paleo "lángos" baconnel és diós medvehagyma pestoval...


Paleo "lángos" baconnel és diós medvehagyma pestoval...





Reni (Paleo hedonistáknak) receptjét próbáltam ki a minap.

Mondjuk nekem annyira nem jött át a "lángosos íz", 

de ettől függetlenül nagyon jó recept. Bekerül a repertoáromba.

Pirított baconnel és diós medvehagyma pestoval tálaltam, 

mert nekem magában kevés volt. Nagyétkű vagyok...na...

Legközelebb pedig valamilyen ragut készítek mellé. 
Tessék kipróbálni, egyszerű és nagyszerű.
Nem is gondolná az emberjánya, hogy egy egyszerű 
petrezselyemgyökérből milyen finomságot lehet rittyenteni. 

Reninek pedig hálás köszönet a receptért!
6 közepes méretű petrezselyemgyökeret megpucolok, felkarikázok.
Vízben puhára főzöm, leszűröm. Hozzáadok 1-2 gerezd fokhagymát, 
sózom, borsozom, késes robotgéppel pürésítem.
Alaposan összekeverem 2 tojással, végül bő zsiradékban
mindkét oldalát pirosra sütöm.
  
... a pesto.


  Egy marék pirított diót, nagy csokor medvehagymát 

a késes robotgépembe teszek, beledobok néhány gerezd fokhagymát. 

Sózom, borsozom, belereszelek egy citrom kezeletlen héját, 

és egy kevés olívaolajat öntök rá. 

/Aki eszik parmezánt, tehet bele 1 púpozott evőkanállal./

 Néhány perc alatt pürésítem. Üvegbe töltöm,

 ráöntök egy kevés olajat, ráteszem az üveg tetejét, 

majd felhasználásig hűtőbe teszem.

... a "lángost" pirított baconnel és pestoval kínálom.




2014. március 30., vasárnap

Tökös, mákos, meggyes pite...


Tökös, mákos, meggyes pite 1.




... ma tökös napot tartottam mélyhűtőtakarítással egybekötve.

Tökfőzelék és tökös pite is készült.

... a tökös, mákos, meggyes pite régi kedvencem, gondoltam

ezúttal elkészítem a laktóz-, és gluténmentes változatát.


...szerintem nagyon klassz lett, biztosan meg fogom újra sütni.



...egy gombóc fahéj-, vagy vaníliafagyit is el tudok mellé képzelni.





Tökös, mákos, meggyes pite 2.





... 8 tojást habosra keverek 120-150 g nyírfacukorral.

Folyamatosan hozzácsorgatok 1 dl szőlőmagolajat, 

3-4 percig habosítom. Belereszelem egy kezeletlen citrom

héját, és adok hozzá 1 ek. frissen facsart citromlevet.

250 g darált mákot elkeverek 3 tk. mindenmentes sütőporral,

késhegynyi szódabikarbónával, nagy csipet sóval, 2 tk. őrölt

fahéjjal, 1,5 dkg tápióka keményítővel és 2 ek. darált

útifűmaghéjjal. A száraz anyagokat beledolgozom a tojásos 

keverékbe 250 g alaposan kinyomkodott, 

gyalult (fagyasztott) tökkel együtt. Néhány percig hagyom pihenni,

majd 30 x 40 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm.

A tésztát megszórom 400 g magozott, lecsepegtetett (fagyasztott)

meggyel. 180°C-os sütőben sütöm tűpróbáig.

Hagyom teljesen kihűlni, mert a pite csak ekkor szeletelhető szépen.

Fahéjas nyírfaporcukorral megszórom.

 



Citromos, kapros tökfőzelék...


Citromos, kapros tökfőzelék...





... roston sült tarjával.

... laktóz-, glutén és cukormentes, paleo.





... 1 közepes fej vöröshagymát finomra vágok, 

4 gerezd zúzott fokhagymával 3-4 ek. szőlőmagolajon

üvegesre párolom. Hozzáadok 350 g fagyasztott, lecsepegtetett

gyalult tököt. Felöntöm annyi vízzel (vagy zöldséglevessel),

amennyi éppen ellepi. Ízesítem kis csokor apróra vágott

kaporral, sóval, egy citrom reszelt héjával és egy csipet

fehér borssal. Felforralom, néha átkeverem.

Amikor a tök megpuhult, 2 dl mandulatejszínben elkeverek

2-3 ek. tápióka keményítőt. Ezzel sűrítem be a főzeléket.

Tálaláskor facsarok rá még egy kevés citromlét.




... roston sült tarjával kínáltam, de a pörkölttől

kezdve a tükörtojáson át a vagdaltig...bármit adhatunk hozzá.



 

2014. március 29., szombat

Fújd el, hadd szálljon a széllel...

Fújd el, hadd szálljon a széllel 1.




Fújd el, hadd szálljon a széllel 2.

Citrusmánia...





 

























Mandulás, mazsolás, rumos golyó...



Mandulás, mazsolás, rumos golyó 1.





... golyóbisokat ezerféle variációban lehet készíteni.

... íme egy újabb ízesítés: mandulával, mazsolával és rummal.

... egyszerű, gyors, finom!

... no és persze laktóz-, és gluténmentes, paleo.





Mandulás, mazsolás, rumos golyó 2.




100 g mazsolát beáztatok annyi rumba, hogy ellepje.

Lecsepegtetem, késes robotgépbe teszem 200 g

őrölt mandulával, 1 ek. fahéjas nyírfaporcukorral

és annyi rummal, hogy jól formázható legyen.

A masszából golyóbisokat formálok, végül 

meghempergetem őket fahéjas, cukrozatlan kakaóporban.*



* min. 70%-os csokoládéba is lehet mártani.



Az elkészült golyókat néhány órára hűtőbe teszem.

2014. március 23., vasárnap

Kacsamell csilis, narancsos szilvachutneyval...


Kacsamell csilis, narancsos szilvachutneyval...





... ha jól emlékszem, szilvachutney még nem szerepel az oldalon,

pedig ez a csípős, narancsos változata nagy kedvencem.

Ideje volt már ezt is feltennem. Ma éppen kacsamellhez ettük,

de nagyon szeretem grillezett karajjal, 

vagy éppen ha úgy adódik szendvicsnek elkészítve: sonkával és salátával.



... laktóz-, és gluténmentes, paleo.



... legyen szép a vasárnapotok!









... 1,5 kg fagyasztott szilvát felolvasztok (fagyasztó takarítás van éppen; friss szilvából még finomabb ). 1,5 fej vöröshagymát finomra vágok, 5 gerezd zúzott fokhagymával szőlőmagolajon üvegesre párolom. Hozzácsorgatok 4 ek. mézet, karamellizálom. Beleteszem a szilvát és 3 ek. aranymazsolát. Ízesítem 1 dl balzsamecettel, 1 narancs frissen facsart levével /aki hozzájut kezeletlen héjú narancshoz, az nyugodtan reszelje bele a héját is/, 4-5 szem mozsárban széttört szegfűborssal, 2-3 szegfűszeggel, 1 kk. őrölt fahéjjal, 1/2 kk. őrölt gyömbérrel és ízlés szerint szárított csilipehellyel (de lehet helyette cayenne borsot is használni). Én szeretem a csípős ízeket, ezért bőven tettem bele. A chutneyt közepes lángon, fedő alatt addig főzőm, míg a szilva teljesen át nem puhul és az egész be nem sűrűsödik. Még forrón sterilizált üvegekbe töltöm, dunsztolom. Hűvös helyen sokáig eláll.





... konfitált kacsa és karfiolrizsmellé kínáltam.



 







... igaz, hogy a Balatonon éppen esik, 


azért hoztam néhány tavaszi virágot a kertünkből.









2014. március 22., szombat

Kacsamáj zsírjában fokhagymával és füstölt tengeri sóval...


Kacsamáj zsírjában fokhagymával és füstölt tengeri sóval 1.





 ...kacsamáj, krémes, sült fokhagyma, füstölt tengeri só,

frissen sült kenyér és egy pohár finom fehérbor.

... kell ennél több ???





Kacsamáj zsírjában fokhagymával és füstölt tengeri sóval 2.




... 1,5 kg kacsahájat felkockázok. Néhány evőkanál vízzel felolvasztom, közben néhányszor megkeverem. A töpörtyűt szűrőkanállal kiszedem, majd a zsírba teszek 80 dkg - 1 kg pecsenyekacsa májat és 5 fej pucolt fokhagymagerezdet. Frissen őrölt fekete borssal ízesítem. Közepes lángon a májat addig sütöm, míg a belseje - megvágva - éppen rózsaszín. A májat a zsírral és a krémes, sült fokhagymával együtt tálkákba vagy kisebb üvegekbe porciózom. Hűtőben kb. 1 hétig áll el.


Meggyes sütemény...




Meggyes sütemény 1.





... régen nagyon szerettem a meggyes piskótát, ez

a sütemény is valami ahhoz hasonló, 

csak éppen sokkal egészségesebb alapanyagokból készült.


... ez az az édesség, amit ha este 11-kor megkívánok,

akkor bizony nincs mese... nekiállok...és megsütöm.

Gyors, egyszerű és bármilyen gyümölccsel nagyon finom!






Meggyes sütemény 2.





300 g finomra őrölt mandulát összekeverek 1 tk. szódabikarbónával, nagy csipet sóval. 7 tojás fehérjét kemény habbá verek. A sárgáját 70 g nyírfacukorral fehéredésig keverem, fokozatosan hozzácsorgatok 70 g kókuszolajat, néhány percig tovább keverem. A cukros sárgájához adok 1 dl rumot (vagy mandulatejet, esetleg vizet), 1 tk citromlét, 1 tk. őrölt fahéjat és az elvegyített száraz alapanyagokat. Ezután dolgozom bele a kemény habbá vert fehérjét. A tésztát 25 x 25 cm-es tepsibe simítom, megszórom rumba áztatott, lecsepegtetett, majd fahéjjal megszórt magozott meggyel. A süteményt 170°C-on sütöm, tűpróbáig! Kihűtöm, szeletelem. Alaposan megszórom fahéjjal ízesített nyírfaporcukorral.



... hedonisták tehetnek mellé egy gombóc vaníliafagyit, 

de akár vaníliamártással is nyakon önthetik.


2014. március 21., péntek

Erdei gyümölcsös palacsinta csokoládészósszal...


Erdei gyümölcsös palacsinta csokoládészósszal...



... a receptet Csengének ajánlom azért, hogy egy kicsit motiváljam!




450 g fagyasztott erdei gyümölcs keveréket,
3-4 ek. eritritollal / nyírfacukorral, egy citrom 
reszelt héjával, 1 kk. őrölt fahéjjal és 1 dl vízzel felforralok.
2 ek. tápióka keményítőt 0,5 dl vízben elkeverek, 
ezzel sűrítem be az erdei gyümölcsös tölteléket.
Hagyom, hogy kihűlni, sűrűsödni.  



200 g átszitált gesztenyelisztet, nagy csipet Himalája sót, 
6 tojást annyi vízzel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjak, 
csomómentesre keverek. A tésztából szőlőmagolajon, serpenyőben, 
a szokásos módon palacsintákat sütök. 

3 tojás sárgáját 3 ek. tápióka keményítőt 1-1,5 dl mandulatejjel simára keverek. 
Lábosban felforrósítok 0,5 dl rumot*, 2 dl mandulatejszínt, 2,5 dl mandulatejet, 
30 g eritritolt / nyírfacukrot és 35 g átszitált, 
cukrozatlan kakaóport**. 
Sugárban, lassú tűzön adom hozzá a tojásos keveréket. 
Folyamatosan kevergetve besűrítem, közben vigyázok,
 hogy a tojás ne csapódjon ki.



* ha valakinek van éppen 150 g min. 70%-os étcsokoládéval 
és 20 g kakaópor hozzáadásával készítse az öntetet, 
mert így még selymesebb lesz. 


A palacsintákat megtöltöm a gyümölcsös töltelékkel, 
először félbe, majd negyedekbe hajtom őket. 



Tálaláskor bőven megöntözöm a palacsintákat csokoládészósszal.
 

Kacsamáj zsírjában kendermaglisztes kenyéren...


Kacsamáj zsírjában kendermaglisztes kenyéren 1.





... az egyik kollégám, amikor megtudta, hogy cukor-, 

laktóz-, és gluténérzékeny vagyok, lekonyuló szájjal azt mondta,

hogy nagy szívás a életem, mert alig ehetek valamit.

... én erre azt mondom, hogy tényleg az... este 11-kor 

kacsazsíros kenyeret és kacsatöpörtyűt enni, fehérbort kortyolgatni...

tényleg az. Nagyon rossz nekem! :-D


... a kenyér receptért Ildinek mondok köszönetet! 

... isteni pirítós és szendvicsalap (a kendermagliszt miatt

inkább sós feltéthez passzol), és nagyon jól variálható

(a szezámmag helyett tökmaggal, napraforgómaggal, dióval). 

A héten én már 3x sütöm.




Kacsamáj zsírjában kendermaglisztes kenyéren 2.




Összekeverek 8 dkg kendermaglisztet, 4 dkg tökmaglisztet, 4 dkg lenmaglisztet, 3 ek. útifűmaghéjat, 3 ek. szezámmagot, 1 tk. füstölt tengeri sót, 1 tk. szódabikarbónát, 1 tk. almaecetet (vagy citromlét), 1 tk. mézet, 5 egész tojást és 1,5 dl vizet. Néhány percig állni hagyom, majd szilikon kenyérformába öntöm. 170°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 50 perc). A kenyeret hagyom kihűlni, majd szeletelem.



Tálaláskor megkenem zsírjában sült kacsamájjal, megszórom lilahagymával és őrölt pirospaprikával.


... töltök mellé egy pohár finom fehérbort.


... tökéletes befejezése egy fárasztó munkanapnak.


... lehet sajnálni! :-D



Forrás: Ildi - Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet


2014. március 16., vasárnap

Shepherd's pie...


Shepherd's pie 1.




... pásztor pite, vagy valami ahhoz hasonló.

... laktóz-, és gluténmetesen.

... ma ez lesz nálunk a vacsora.

... nagyon laktató, és előre is el tudjátok készíteni.

... tálalás előtt elég gyorsan összesütni, és már lehet is falatozni.

... végül pedig jól be lehet érte zsebelni a családtagok dicséretét.





Hozzávalók:



a raguhoz:


  • 1 kg darált hús pl. bárány
  • 2 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 6 gerezd zúzott fokhagyma
  • zsír vagy kókuszzsír
  • 4 ek. paradicsompüré
  • 1/2 fej zellergyökér, felkockázva
  • 6 kisebb sárgarépa, felkockázva
  • ízlés szerint őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint őrölt majoránna, kakukkfű
  • ízlés szerit őrölt fekete bors, rozmaring
  • 4 kisebb babérlevél
  • 4 ek. paradicsompüré
  • 3 púpozott ek. tápióka keményítő
  • ízlés szerint Himalája só
  • 2 tk. almaecet
  • kb. 1-1,5 dl húsalaplé



a tetejére:



  • 2 nagy fej karfiol, rózsáira szedve
  • 2 tojás sárgája
  • kb. 1-1,5 dl mandulatejszín
  • ízlés szerint Himalája só
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • ízlés szerint őrölt szerecsendió






Shepherd's pie 2.




Elkészítése:



A hagymát, a zúzott fokhagymát a zsiradékon üvegesre párolom.

 Hozzáadom a sárgarépát és a zellert, 

tovább pirítom, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. 

Beleteszem a darált húst, a paradicsompürét, 

az ecetet és a tápióka keményítőt. 

 Ízesítem a fűszerekkel, és felöntöm alaplével. 

A ragut addig főzöm, míg a hús teljesen át nem puhul, 

és az egész kellően be nem sűrűsödik. 



A karfiolt sós vízben puhára főztem,

 turmixgéppel - a többi hozzávalóval együtt - pürésítettem.

 A ragut - egyenlő mennyiségben - kis tálkákba szedtem, 

majd befedtem a karfiolpürével. 

180°C-on kb. 20 perc alatt sül pirosra. 

Tálaláskor friss petrezselyemmel szórom meg.






Ihlet: Erzsitől - Troll a konyhában


2014. március 15., szombat

Banános energiagolyók...



Banános energiagolyók 1.






... laktóz-, glutén-, és cukormentes.


... ha gyerekeknek készítitek, a likőrt hagyjátok ki belőle.






Banános energiagolyók 2.




... két adagot készítettem: az egyik rumos - aszalt szilvás - diós, 

a másik pedig amaretto likőrös - aszalt fügés - mandulás ízesítésű.




Hozzávalók:


  • 2 nagy, érett banán
  • 150 g darált mandula / dió
  • 150 g kókuszreszelék
  • 100 g aszalt gyümölcs, pürésítve
  • 20 g cukrozatlan kakaópor
  • rum / amaretto likőr
  • a hempergetéshez: cukrozatlan kakaópor


Elkészítése:



A hozzávalókat késes robotgépben összedolgozom. A masszából

diónyinál nagyobb golyókat formázok, majd meghempergetem őket kakaóporban.

A golyóbisokat néhány órára hűtőbe teszem, hogy az ízek jól összeérjenek.



2014. március 14., péntek

Epres citromtora...


Epres citromtora...




... sokan vártátok már az új receptet, íme ez újabb finomság.


... természetesen laktóz-, és gluténmentesen.


... 1,5 hónap hallgatás után, nagy nehezen összeszedtem magam


- bár még nem gyógyultam meg egészen -, és végre sütöttem.


... egyszerűen elkészíthető ez a torta, és nagyon (nagyon) citromos.


... a receptet Jázmin (hamarosan) 12 éves kisfiának

küldöm Spanyolországba! 

 


Hozzávalók:



a tésztához:



  • 450 g finomra darált mandula
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • nagy csipet Himalája só
  • 7 nagy méretű tojás
  • 150 g nyírfacukor / eritritol
  • 100 g kókuszolaj
  • 1 kezeletlen citrom héja és leve
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai




a citromkrémhez:




  • 3 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 8-10 dkg nyírfacukor / eritritol
  • 2 nagy tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 1/4 csésze kókuszolaj
  • 1,5 dl sűrű kókuszkrém



az összeállításhoz:



  • eper vagy bármilyen más gyümölcs





Elkészítése:



A citromkrém hozzávalóit a kókuszolaj és a kókuszkrém kivételével alaposan elkeverem, majd alacsony lángon puding sűrűségűre főzöm. Lehúzom a tűzről, ezután apránként belekeverem a kókuszolajat . Üvegekbe töltöm, kihűtöm, egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap beledolgozom a kókuszkrémet.



A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét 7,5 dkg nyírfacukorral kemény habbá verem. A sárgáját a maradék nyírfacukorral fehéredésig keverem. Ezután hozzácsorgatom a kókuszolajat és a citromlevet, beledolgozom a szódabikarbónával és a sóval elkevert darált mandulát, a vanília kikapargatott magjait és a habbá vert tojásfehérjét. A tésztát 25 x 25 cm-es tepsibe, vagy 23 cm-es tortaformába simítom, 180°C-on tűpróbáig sütöm. Miután teljesen kihűlt felvágom (ha tortaformában sütöm, akkor csak 2 részre, középen), megtöltöm a krémmel, szeletelt eperrel, végül a maradék krémmel és eperrel díszítem.



... csokoládészósszal tálalom.


... mennyei!