Egyéb érdekességek...rólam

2013. október 27., vasárnap

Aszalt szilvás torta...


Aszalt szilvás torta...




... az én drága anyukám tegnap ünnepelte az 56. születésnapját, 
neki készült ez a torta.  Isten éltessen anyukám!





Hozzávalók:



  • 150 g finomra darált dió
  • 150 g finomra darált mandula
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 200 g aszalt szilva, apróra vágva
  • 6 tojás, szétválasztva 
  • 150 g nyírfacukor
  • nagy csipet Himalája só
  • 1 tk. citromlé
  • 1 ek. tápióka liszt



a tálaláshoz:



  • kis üveg fahéjas szilvalekvár, cukormentes
  • paleo csokoládé szósz vagy 10 dkg olvasztott étcsokoládé (min. 85%)
  • pirított, durvára vágott dió



Elkészítése:



A tojások fehérjét a csipet sóval és a citromlével kemény habbá verem, az utolsó 1,5 percben dolgozom hozzá a tápióka lisztet.  A 6 tojás sárgáját a cukorral fehéredésig keverem. Beledolgozok 1 ek. habot, majd az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat, az aszalt szilvát, végül a maradék tojásfehérje habot. Kókuszolajjal kikent 23 cm-es formában tűpróbái sütöm, 170°C-on. Ha kihűlt a tészta, a tetejére bőven kenek szilvalekvárt, megszórom durvára vágott dióval, és meglocsolom csokoládéval. 10 szem félretett aszalt szilvával díszítem.*



* a tésztát, ha valaki nem olyan lusta, mint én, félbe vághatja, 
és oda töltheti be a a fél üveg szilvalekvárt, a másik felét pedig a torta tetejére.


Laska gombás, lilahagymás rántotta citromillatú kakukkfűvel...


Laska gombás, lilahagymás rántotta citromillatú kakukkfűvel...




Tudom, hogy állandóan erről beszélek, de nekem nagy vesszőparipám a reggeli. Ebben a kérdésben nem vagyok hajlandó vitatkozni, mert reggelizni kötelező! ...és mielőtt megkérdeznétek, hogy ez nálunk hétköznap hogyan valósul meg, leírom a választ, ami roppant egyszerű: fél órával előbb felkelek reggelit készíteni.  Nálunk bevett gyakorlat, hogy mire a fiúk felébrednek asztalon van a reggeli...és ez nekem egyáltalán nem okoz semmilyen nehézséget...miért is okozna? Örülök, ha kényeztethetem őket. Csak jól kell tudnom előkészíteni, és logisztikázni. Úgy gondolom, hogy ennyit minimum meg kell tennünk az egészségünk érdekében, köztudott ugyanis, hogy a bőséges és tápláló reggeliket a szervezetünk utóbb meghálálja. Sok emésztőrendszeri betegséget elkerülhetünk, ha nem felejtünk el reggel enni. A másik vesszőparipám pedig az, hogyha eszem, akkor nyugodtan, az evésre figyelve tegyem. Utálok kapkodva enni...persze kivételt képez az, amikor a hentestől hazafelé jövet nem bírok magammal, és feltépem a töpörtyűs dobozt...aztán azt veszem észre, mire hazaérek, hogy a fél doboz üres...dehát ez van...én sem vagyok tökéletes.

Szóval, a lényeg, és befejeztem a dumálást reggelizni KÖTELEZŐ!


... én 1-2 kivételtől eltekintve a sós, zsírt tartalmazó reggelikre szavazok (az epét úgyis ki kell üríteni). Rengeteg receptem van, íme egy újabb..



3 tojást felverek /1 ek. mandulatejszín nem árt neki/. Egy közepes méretű lilahagymát finomra vágok. 100-150 g laska gombát* felaprítok. Zsíron lepirítom a lilahagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát, illetve a gombát. Ráöntöm a tojást. Himalája sóval és borssal, a végén pedig citromillatú kakukkfűvel ízesítem. Díszítésként megszórom petrezselyemmel, majd az egészet elpusztítom. Lehet hozzá paleo kenyeret kínálni, de én nem szoktam.**



* bármilyen gombát használhattok

** ha nem paleóznék parmezánt vagy camembert kockákat is szórnék rá; paleo kenyér helyett pedig frissen sült baguettel enném


2013. október 26., szombat

Medvehagymás, petrezselymes pestós tarja...


Medvehagymás, petrezselymes pestós tarja...





Egy üveg olívaolajban eltett medvehagymát /használhattok helyette egy nagy csokor friss bazsalikomot is, de akkor kell hozzá extra olívaolaj/ összeturmixolok egy nagy csokor friss petrezselyemmel, két marék dióval, Himalája sóval, borssal, ízlés szerint frissen facsart citromlével és 3-4 gerezd zúzott fokhagymával.* A tarjaszeleteket sózom, borsozom zsíron pirosra sütöm. Pestóval és salátával tálalom.


Ugye, mennyire egyszerű???



* ha nem paleóznok 2 ek. frissen reszelt parmezánt is szórnék bele


2013. október 23., szerda

Fűszeres, sült oldalas...

Fűszeres, sült oldalas...




... mert a ketogén életmód is lehet változatos! 

...ezt be fogom bizonyítani egy hónap alatt.

...nem hiszitek???

...na, csak figyeljetek!




...rátérve a receptre. Vettem a hentesnél jó húsos, a tetején közepesen zsíros oldalast. Ezt ízesítettem Himalája sóval, borssal és toszkán fűszerkeverékkel. A fűszerkeverékhez szárított oregánót, bazsalikomot, majoránnát, rozmaringot, borsikafüvet, kakukkfüvet és zsályát kevertem össze. Az oldalast 2,5-3 cm-es darabokra vágtam. Egy közepes méretű tepsit kikentem zsírral, belehelyeztem a húst, és egy kevés vizet öntöttem alá. 180°C-on sütöttem nagyjából egy órát. A szaftját leöntöttem, ebbe 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot és egy kevés citromlét kevertem. Az oldalast natúr salátával és karfiolrizzsel tálaltam, só alaposan meglocsolva a fűszeres szafttal.


Roston sült lazac brokkoli csírával...


Roston sült lazac brokkoli csírával...





Az elkövetkezendő egy hónapban teszek egy kis kitérőt a paleo-ketogén étrend irányába. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak ketogén receptek lesznek, mert a tesóm továbbra is "hagyományos" paleo ételeket eszik, ezért neki - hétvégenként - ki kell találnom újabb és újabb finomságokat. Süti is lesz...természetesen. :-D


A képen látható étel 5, igen, kereken 5 perc alatt készült el, és nem igényel különösebb főzési tudományt. Tudom, hogy a lazac nem egy olcsó hal, ezért bármilyen más tengeri hallal is nyugodtan helyettesíthető, például tőkehallal, fogassal. 

A lazacot sózom, borsozom, és alaposan megszórom provence-i fűszerkeverékkel*. Kókuszolajon mindkét oldalát pirosra sütöm, ügyelve arra, hogy a közepe rózsaszín maradjon. Három rész extra szűz olívaolajat, egy rész frissen facsart citromlevet, sóval, borssal - salátaöntet shaker-ben összerázok. A brokkoli csírát (az Intersparban vettem, ha valaki megkérdezné) halmozok a tányéromra, ráfektetem a megsült lazac szeleteket, végül meglocsolom a dresszinggel. 



Pazar! Jó étvágyat hozzá!   




* a provence-i fűszerkeverékhez az alábbi szárított fűszereket használom: rozmaring, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, tárkony. Ha valaki nem akar pepecselni otthon, akkor a Kotányi fűszerkeverékét ajánlom annyi megjegyzéssel, hogy a zacskóra ráírták, hogy nem paleo üzemben készült...a hosszú felsorolást mellőzöm. Érdemesebb szerintem saját kezűleg elkészíteni.



2013. október 20., vasárnap

Máktorta fűszeres, vörösboros meggyel...


Máktorta fűszeres, vörösboros meggyel...





... 5. hónap paleo és az 5. szülinapi torta.

... ugye, mennyire sanyargatom magam???







Hozzávalók:


a tésztához:



  • 250 g darált mák
  • 120 g nyírfacukor
  • 1 ek. kókuszliszt
  • 50 g kókuszolaj
  • 7 tojás, szétválasztva
  • nagy csipet Himalája só
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja



a fűszeres, vörösboros meggyhez:



  • 350 g magozott meggy, lecsepegtetve
  • 2 dl félszáraz vörösbor 
  • 2 ek. tápióka liszt
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • ízlés szerint cayenne bors*


* lemon curddel is mennyei!



2013. október 20.



Elkészítése:




A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verem. A nyírfacukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverem, belecsorgatom a kókuszolajat és 5 percig tovább keverem. Hozzáadom a mákkal, a kókuszliszttel elkevert fahéjat, végül nagyon óvatosan a tojásfehérje habot és a citrom reszelt héját. A masszát 23 cm-es szilikon tortaformába öntöm. 180°C-on tűpróbáig sütöm. A bort felét elkeverem a tápióka liszttel. A maradék bort a fűszerekkel és a meggyel felforralom. Hozzáadom a maradék bort, majd az egészet besűrítem, kihűtöm. A tésztát félbevágom és beletöltöm a meggyes tölteléket, vagy csak rusztikusan a torta tetejére halmozom. Csokoládé szósszal tálalom.


2013. október 19., szombat

Indiai ihletésű csirke...

Indiai ihletésű csirke...




... karfiolrizzsel és salátával.

... tőlem, nektek! 





Hozzávalók:



  • 1 kg felső csirkecomb kicsontozva, felkockázva
  • 2 közepes méretű vöröshagyma, finomra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 dl kókusztej
  • 3 ek. sűrített paradicsom püré
  • ízlés szerint Himalája só 
  • 3 ek. kókuszzsír
  • 1 dl víz


a fűszerkeverékhez:



  • őrölt pirospaprika pl. füstölt, csípős
  • őrölt gyömbér
  • őrölt kardamom
  • őrölt görögszéna
  • frissen reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt fekete bors
  • őrölt cayenne bors
  • őrölt szegfűbors
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg



 a tálaláshoz:


  • saláta, karfiol-, vagy basmati rizs, lepénykenyér
  • finomra vágott petrezselyem vagy koriander







Elkészítése: 



A fűszereket a kókuszzsíron megpirítom. Hozzáadom a hagymát, fokhagymát - folyamatos kevergetés mellett - tovább pirítom, közben vigyázok, le ne égjen. Beleteszem a csirkét, a paradicsompürét. Sóval és borssal ízesítem. Felöntöm vízzel és kókusztejjel, és az ételt - néha megkeverve-  fedő alatt puhára párolom. Az utolsó 10 percben leveszem a fedőt, és hagyom, hogy a szaft besűrűsödjön. Frissen vágott petrezselyemmel, salátával és karfiolrizzsel tálalom. A hagyományos étkezési elveket követőknek basmati rizst és lepénykenyeret kínálok hozzá. 



2013. október 12., szombat

Off...

Legyen szép őszi hétvégétek!


 
"Nem kellenek nagy dolgok, az apróságokban rejlik a varázslat.
 A varázslat az, ami többé tesz, amit elő tudsz magadból 
csalogatni. A varázslat az, ami mindannyiunkban ott van, és csak 
arra vár, hogy előjöhessen. A csodák, a megvalósult álmok, 
na meg a hit... Mind ott rejtőzik mélyen, csak arra várva, hogy
 végre észrevedd, hogy a te életed is lehet más. Másabb, 
boldogabb, sokkal jobb annál, mint amire vágysz. Csak tudod a 
varázslat van, akiben egy életre elalszik a hittel, a reménnyel 
 együtt, mert másokra hallgat. Elhiszi azt, hogy nincsenek 
csillagok, meg színes buborékok, közben meg bárhol vehetsz 
buborékfújót, és varázsolhatsz színeket az életedbe. Hiszen 
minden rajtad múlik. Lehet hisztizni, meg másokkal foglalkozni,
 az mind energiát vesz el attól, hogy megvalósítsd azt, amire 
vágysz." 

(O.N.)




2013. október 6., vasárnap

Fűszeres almakompót kókuszkrémmel...


Fűszeres almakompót kókuszkrémmel...




...ez lesz nálunk az éjjeli nasi.





Hozzávalók:



  • 8 db közepes méretű alma pl. Jonagold - a kedvencem
  • 2 tk. akácméz
  • 2 ek. nyírfacukor
  • 2 egész fahéjrúd, 2-3 egész szegfűszeg
  • fél citrom reszelt héja
  • néhány csipet őrölt kardamom
  • kb. 1,5 dl víz





Elkészítése: 


Az almákat meghámozom, kimagozom, felkocázom, lábosba teszem. Hozzáadom a vizet, a fűszereket, a mézet és a cukrot. Fedő alatt, alacsony lángon - folyamatosan kevergetve - puhára párolom. Kókuszkrémmel tálalom.







A kedvenc csokoládétortám gránátalmával...




A kedvenc csokoládétortám gránátalmával 1.



 ... május óta minden hónap 18. napján valami finomsággal ünneplem meg az "új életem" kezdetét, 
...mert cukor, glutén-, és laktóz intoleranciával élni 
nem könnyű. 
... de, ahogy az elmúlt hónapok receptjein is látszik, nem lehetetlen... sőt... 
ez az életmód /és nem aktuális divatfogyókúra,
ahogy sokan állítják/ az életembe gyógyulást hozott...



... szeptember 18.-án ez volt az ünnepi tortám, amit azóta már 
néhányszor, így ma is, újra sütöttem...fogadjátok szeretettel.

 ... remélem nektek is ízleni fog?!



Hozzávalók:


  • 200 g étcsokoládé pl. Lindt
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 120 g nyírfacukor
  • 5 közepes méretű tojás, szétválasztva
  • 300 g finomra őrölt mandula
  • 1 ek. nyílgyökérliszt (opcionális)
  • nagy csipet Himalája só
  • 1 púpozott tk. szódabikarbóna
  • 2 tk. instant kávé pl. Tchibo



a tálaláshoz:



  • jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
  • 2 db gránátalma




A kedvenc csokoládétortám gránátalmával 2.



Elkészítése:



A csokoládét a kókuszolajjal együtt felolvasztom. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem. Hozzáadom az olvasztott, langyosra hűtött csokoládét, az instant kávét, a szódabikarbónával elkevert száraz összetevőket. A masszát sütőpapírral kibélelt 18 cm-es tortaformába öntöm, majd 170°C-os sütőben tűpróbáig sütöm. Én azt szeretem, ha lágy marad a belseje. Kakaóporral meghintve és rubinvörös gránátalma gyöngyökkel tálalom.




A kedvenc csokoládétortám gránátalmával 3.

Sertéssült fűszeres almakompóttal...

Sertéssült mézes, fahéjas almakompóttal...



...az ebédünk.




Hozzávalók:



2 személy részére


a sertéssülthöz:



  • 4 szelet csontos sertéskaraj
  • Himalája só, frissen őrölt bors
  • mangalicazsír



a kompóthoz:



  • 8 db közepes méretű alma pl. Jonagold - a kedvencem
  • 2 tk. akácméz
  • 2 ek. nyírfacukor
  • 2 egész fahéjrúd, 2-3 egész szegfűszeg
  • fél citrom reszelt héja
  • néhány csipet őrölt kardamom
  • kb. 1,5 dl víz



 a tálaláshoz:


  • zöld saláta, karfiol-, vagy párolt rizs



Elkészítése:


Az almákat meghámozom, kimagozom, felkocázom, lábosba teszem. Hozzáadom a vizet, a fűszereket, a mézet és a cukrot. Fedő alatt, alacsony lángon - folyamatosan kevergetve - puhára párolom. Amíg az alma párolódik a hússzeletek mindkét oldalát sózom, borsozom, serpenyőben - a felhevített mangalicazsíron - pirosra sütöm. A sültet salátával, almakompóttal és rizzsel /a nem paleósok párolt rizzsel/ tálalom.


Kakukkfüves zeller krémleves prosciuttoval...

Kakukkfüves zellerkrémleves prosciuttoval...


... sokan kérnek tőlem mostanság receptet, heti mintaétrendet, 
aminek nagyon örülök, és igyekszem - ha lassan is - minden kérésnek eleget tenni. 
A mai vasárnap pihenéssel, főzőcskézéssel töltöttük...
mert - igaz, hogy én általában 1000-rel pörgök - egy kis lazítás nekem is kell.

... nem is szövegelek tovább, inkább megosztom veletek
 a mai menünket.


Reggeli: laska gombás frittata zöldségekkel, paleo kenyérrel.

Tízórai: nem volt, mert későn reggeliztünk.
 Csak a szokásos kókusztejes, fahéjas kávémat ittam.

Ebéd: kakukkfüves zeller krémeleves prosciuttoval 
és sertéssült fűszeres almakompóttal, salátával.

Uzsonna: a kedvenc csokoládétortám gránátalmával.


Utóvacsora: Fűszeres almakompót kókuszkrémmel.



Hozzávalók:


  • 1 nagy fej zeller, meghámozva, felkockázva
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 dl mandulatejszín
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • Himalája só, frissen őrölt fekete bors


a tálaláshoz:


  • személyenként 2 szelet sült prosciutto
  • 1-2 ág friss kakukkfű



Elkészítése:


A hagymát a kacsazsíron üvegesre párolom, rádobom a zeller kockákat. Felöntöm zöldségalaplével, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem. Felforralom, és fedő alatt addig főzöm, míg a zeller teljesen meg nem puhul. A levest leturmixolom. Hozzáadom a tejszínt. Ha szükséges még egy kevés sóval és borssal ízesítem, újra forralom. A levest melegen tálalom pirított sonkával és kakukkfűvel.


2013. október 5., szombat

Off...







"Az emberi szív olyan, mint a föld: a fele naptól megvilágított,
 a másik része viszont árnyékban van.
 (...) Hogy élünk, az csak azt jelenti, 
hogy tisztában vagyunk mindevvel, s arra törekszünk,
 hogy az árnyék ne kerekedjen a fény fölé. 
Ne bízzon semmiben, ami tökéletes,
 ne bízzon senkiben, akinek a megoldás a zsebében van.
 Ne bízzon semmiben, csak abban, amit a saját szíve mond, sugall."


(Susanna Tamaro)


Legyen szép a hétvégétek!