Egyéb érdekességek...rólam

2013. augusztus 31., szombat

Off...

A kép forrása: itt.

Sült csirkemell kockák zsályás sütőtök mártással, karfiolrizzsel...

Sült csirkemell kockák zsályás sütőtök mártással, karfiolrizzsel...




... gyors szombati ebéd.

... élvezzétek ezt a kellemes, napos időt! Szép hétvégét mindenkinek!




Hozzávalók:


  • 1 kisebb sütőtök, felkockázva
  • 4 szelet csirkemell, felkockázva
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 5-6 friss zsályalevél
  • Himalája só, frissen őrölt fekete bors
  • 1,5 dl kókuszkrém + 1,5 dl víz
  • kacsazsír



a karfiolrizshez:




  • fél fej karfiol
  • 3 ek. kacsazsír
  • Himalája só, frissen őrölt fekete birs
  • 3 ek. finomra vágott petrezselyem


Elkészítése:



A csirkét kacsazsíron pirosra sütöm, sóval, borssal ízesítem. A vöröshagymát és a fokhagymát kacsazsíron üvegesre pirítom, rádobom a sütőtök kockákat, tovább pirítom. Aláöntök kb. 1 dl vizet, és a tököt fedő alatt puhára párolom. Felét botmixerrel leturmixolom. Ízesítem aprított zsályával, sóval, borssal. Belekeverem a vízzel elkevert kókuszkrémet, majd az egészet felforralom. A karfiolt késes aprítógépben rizs nagyságúra aprítom. Kacsazsíron megpirítom. Sózom, borsozom, petrezselyemmel megszórom.



... a húst a mártással és a karfiolrizzsel tálalom.

... laktóz,- glutén,- és cukormentes.


2013. augusztus 25., vasárnap

Paleo "háztartási" keksz...


Paleo "háztartási" keksz 1.





... mert a paleo kis mókusoknak a mogyorókrém mellé keksz is jár. 

... a keksz Pocak panna receptje...tökéletes! 



Hozzávalók:



  • 15 dkg mandula, finomra őrölve
  • 5 dkg kókuszreszelék, finomra őrölve
  • 2 tojás
  • nagy csipet Himalája só
  • 20 g kókuszolaj



Paleo "háztartási" keksz 2.



Elkészítése:



A keksz hozzávalóit homogénné dolgozom. A kezemmel a masszából golyókat formázok. A golyókat vizes aljú pohárral ellapítom. 175°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 12 perc alatt sülnek meg. Rácson hagyom őket kihűlni.


... aztán alaposan megkenem őket mogyorókrémmel, vagy lekvárral...'urambocsá' mindkettővel...és hammm...már el is tűntek!


Aszalt sárgabarackos, étcsokoládé cseppes keksz...

Aszalt sárgabarackos, étcsokoládé cseppes keksz...





... laktóz-, és gluténmentes.

... véget ért a szabadság, holnap újra munka, ezért készülnek a kávé mellé a tízórai kekszek.

... ez most a kedvencünk. 





Hozzávalók:



  • 125 g finomra őrölt mandula
  • 25 g nyílgyökérliszt
  • 100 g finomra őrölt kesudió
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • nagy csipet Himalája só
  • 8 dkg vaníliás nyírfacukor
  • 2 közepes méretű tojás
  • 6 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
  • 7 dkg 70%-os étcsokoládé pasztilla


Elkészítése:



A száraz anyagokat összekeverem, és beledolgozom a nyírfacukorral kikevert tojásmasszába. Belekeverem a tésztába az aszat barackot és a csokoládét. Sütőpapíros tepsire evőkanálnyi adagokat szaggatok, majd 180°C-ra előmelegített sütőben sütöm a kekszeket, amíg a szélük halványbarna nem lesz. A kekeszeket akkor szedem le a tepsiről, ha teljesen kihűltek.




2013. augusztus 24., szombat

Házi mogyorókrém...

Házi mogyorókrém...




... ahogy mi szeretjük.

...mert esténként szeretünk a konyhába kiosonni és a kekszünkre mogyorókrémet kenni...
néha még keksz sem kell, csak úgy kanálszámra tolni befelé. -->mogyorókrém rulez


... laktóz-, és gluténmentes, paleo.




Hozzávalók:



  • 300 g tisztított, pirított török mogyoró
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • nagy csipet Himalája só
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai
  • 60 g akácméz(eritritol/nyírfacukor)*
  • 30 g kókuszolaj
  • 1 dl mogyorólikőr*
  • kb. 0,5 dl víz vagy mandulatej



*előtte a vízben /mandulatejben fel kell oldani
** ha gyerkőcök is esznek belőle, akkor víz vagy mandulatej; a víz-mogyorólikőr arányán ízlés szerint lehet változtatni



Elkészítése:


A mogyorót nagyjából 10 perc alatt késes aprítóban pürésítem, majd hozzádolgozom a többi hozzávalót. A vizet és a mandulatejet apránként adagolom, nehogy túl híg krémet kapjak. Hűtőben tárolom. Nagyjából 1-1,5 hétig áll el, nálunk általában 2 napot ér meg...szeretjük...naaaa!




Ihlet: Pocak panna konyhája


Áfonyás, citromos, kókuszos pohárkrém...


Áfonyás, citromos, kókuszos pohárkrém 1.





... azaz mit lehet kihozni a maradék kókuszkenyérből.





Hozzávalók:






Áfonyás, citromos, kókuszos pohárkrém 2.




Elkészítése:




A lemon curdot összekeverem a kókuszkrémmel.  Előkészítek 4-5 közepes méretű desszertes poharat. Ebbe rétegzem az alábbiakat: morzsolt kókuszkenyér, citromos krém áfonya...addig, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A tetejére áfonya kerüljön. Néhány órára hűtőbe teszem, aztán elkanalazgatom...



Sonkába tekert szűzérmék hagymalekvárral s karfiolrizzsel...


Sonkába tekert szűzérmék hagymalekvárral s karfiolrizzsel 1.





... mert ebben a borongós, esős időben jól esnek a finom falatok!

... nagyon ütős, próbáljátok ki!





Hozzávalók:



a szűzérméhez:



  • 2 szűzérme
  • 10-12 pármai sonka
  • 1-2 ek mustár
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • néhány ág friss rozmaring
  • frissen őrölt fekete bors
  • Himalája só
  • 1-1,5 dl száraz fehérbor



a hagymalekvárhoz:



  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek. kókuszolaj
  • 3 ek. méz
  • 4 ek. balzsamecet
  • 1 ek. apróra vágott rozmaring
  • Himalája só, frissen őrölt fekete bors
 


a karfiolrizshez:



  • fél fej karfiol
  • 3 ek. kacsazsír
  • Himalája só, frissen őrölt fekete birs
  • 3 ek. finomra vágott petrezselyem




Sonkába tekert szűzérmék hagymalekvárral s karfiolrizzsel 2.




Elkészítése:



A hagymát  felszeleteltem, és elkezdtem a kókuszolajon párolni. Amikor már aranybarna és puha, hozzáadtam a mézet és karamellizáltam. Nem kell sűrűn keverni. Sóztam, borsoztam, rozmaringgal, balzsamecettel ízesítettem. Amikor már a hagyma teljesen megpuhult, és a lekvár kellően besűrűsödött, üvegekbe töltöttem, és miután kihűlt, hűtőbe tettem. 


A szűzérméket 1,5-2 cm-es darabokra vágom. A mustárt kikeverem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és az apróra vágott rozmaringgal. A sonkaszeleteket megkenem a mustáros keverékkel, és minden szeletbe egy húsdarabot csomagolok. Hústűvel megtűzöm, majd tepsibe rendezem őket. Kapnak még egy kevés sót és borsot. A hús alá öntöm a fehérbort, és 190°c-ra előmelegített sütőbe tolva sütöm: először lefedve 20 percet, majd fedő nélkül. Közben egyszer megfordítom a húsokat, és kétszer-háromszor meglocsolom őket a fehérboros szafttal.

Amíg a hús sül elkészítem a karfiolrizst. A karfiolt késes aprítógépben rizs nagyságúra aprítom. Kacsazsíron megpirítom. Sózom, borsozom, petrezselyemmel megszórom.




... a húst hagymalekvárral, karfiolrizzsel és salátával tálalom.  


 

2013. augusztus 23., péntek

Kókuszos paleo kenyér...


Kókuszos paleo kenyér 1.



... nyers "csokoládépudinggal", banánkarikákkal.



... hetente egyszer szénhidrátfeltöltést végzek,
 ami azt jelenti, hogy a nap egy étkezése a többihez képest arányaiban több szénhidrátot tartalmaz. 
Az egyik kedvenc energiabombám Pocak panna kókuszos paleo kenyere
  /apró változtatásokkal/ nyers "csokipudinggal" megkenve, 
banánkarikákkal megpakolva.



Hozzávalók:


  • 6 egész tojás
  • 2 ek. eritritol / nyírfacukor
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • nagy csipet Himalája só
  • 1 tk. kókuszolaj
  • 2 tk. vanília-kivonat
  • 75 g finomra őrölt mandula
  • 200 g kókuszreszelék, finomra őrölve




Kókuszos paleo kenyér 2.




Elkészítése:



A tojásokat habosra keverem az eritritollal, hozzákeverem a kókuszolajat, a vanília-kivonatot, és az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat. A masszát néhány percre félre teszem, hogy a kókuszreszelék kellően felszívja a nedvességet, majd szilikon kenyérformába töltöm. 170°C-on sütöm 10 percig, majd 140°C-on tűpróbáig. Rácson kihűtöm a kenyeret, ezután szeletelem. Megkenem csokoládé pudinggal és megpakolom banánkarikákkal. 



... aztán elfalatozgatok két szép szeletet.


...lekvárral, mandulavajjal megkenve is mesés!


2013. augusztus 22., csütörtök

Kacsazsírban sült zeller chips...


Kacsazsírban sült zeller chips 1.





... nem szoktam sósat nassolni (Főleg nem bolti chipseket. Egyszer ettem életemben, elég is volt. Nem embernek való, és szerintem nem is tartozik az étel kategóriájába. Művacak.), szívesebben elrágcsálok inkább 1-2 kekszet a délutáni kávé mellé (édesszájú vagyok, tudom, tudom :-D Mindig csak a sütiii.). Ma - nem tudom, miért, megkívántam egy kis sós rágcsálnivalót, ezért gyorsan kisütöttem a hűtőben meglapuló zellert chipsnek.

Receptet nem írok, annyira egyszerű. A zellert meghámozom, és a hámozóval 1-2 mm-es szeleteket vágok a zöldségből. Serpenyőben kacsazsírt hevítek, ebben sütöm ropogósra a zellert. A megsült chipset konyhai papírtörlőn lecsepegtetem, Himalája sóval meghintem.





Kacsazsírban sült zeller chips 2.






... aztán beteszek egy filmet, és a zeller chipset BBQ szószba mártogatva elrágcsálom.

... fenomenális! Ha valaki még nem evett zellerchipset, sürgősen pótolja, mert e nélkül nem lehet élni! Tényleg nem! A pattogtatott kukorica pedig nyugodtan elbújhat...



Sütőtökös palacsinta...


Sütőtökös palacsinta...




...a kertünk tele van érett sütőtökkel, 
pedig még csak augusztust írunk...ejjhaa!





Hozzávalók:



  • 200 g sütőtökpüré
  • 100 g finomra őrölt mandula
  • 50 g nyílgyökérliszt (vagy kókuszliszt, tápiókaliszt)
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • néhány csipet őrölt fahéj, gyömbér vagy mézeskalács fűszer
  • 2 nagy tojás
  • 1 tk. eritritol / nyírfacukor / méz
  • 1 tk. kókuszolaj + a sütéshez



Elkészítése:


A fenti hozzávalókból kb. 0,5 dl víz hozzáadásával sűrű palacsintatésztát keverek, majd a tésztából evőkanálnyi adagokat kimérve apró palacsintákat sütök. Lekvárral, mézzel, vanília-, vagy csokiszósszal, gyümölcsökkel...nagyon finom!


Tárkonyos "csirkeragu" leves...


Tárkonyos csirkeragu leves 1.




...másként.

... nem tartalmaz habarást*. 




Hozzávalók:


  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg csirkemellfilé, felkockázva
  • 4 sárgarépa, felkarikázva
  • 5 petrezselyemgyökér, felkarikázva
  • 1 kisebb karfiol, rózsáira szedve
  • kisebb csokor petrezselyem, összekötve
  • apróra vágott petrezselyem a díszítéshez
  • kisebb csokor tárkony (a felét apróra vágom)
  • 1 nagyobb zellerszár (2-3 darabba vágva)
  • 1/2  zellergyökér, felkockázva
  • Himalája só, frissen őrölt bors
  • 2-3 szem egész fekete bors
  • 1 nagyobb babérlevél
  • kb. 2,5-3 liter zöldség vagy csirkealaplé
  • 2 tk. mustár
  • ízlés szerint frissen facsart citromlé




* 10 dkg kesudióból és 2-2,5 dl  vízből készíthetünk kesutejfölt, és a főzési idő végén a levesünkhöz adhatjuk.





Tárkonyos csirkeragu leves 2.



Elkészítése:



A  hagymát és a fokhagymát kevés kacsazsíron üvegesre párolom, rádobom a felkockázott csirkét, ezt fehéredésig pirítom. Hozzáadom a sárgarépát, a  petrezselyemgyökeret, a zellergyökeret és a karfiolrózsákat néhány percig tovább pirítom. Felöntöm alaplével, beleteszem a csokorba kötött petrezselymet, tárkonyt, az apróra vágott tárkonyleveleket, a zeller szárát. Ízesítem sóval, egész és őrölt borssal, babérlevéllel, mustárral. Alacsony lángon - néha megkeverve, félig lefedve- addig főzöm, míg a zöldségek és a hús már majdnem teljesen megpuhul. Kiveszem az összekötözött tárkonyt és a petrezselymet. Ízesítem még egy pici citromlével és apróra vágott petrezselyemmel.









... palacsintával ettük.





2013. augusztus 21., szerda

Fűszeres, aszalt szilvás golyóbisok...


Fűszeres, aszalt szilvás golyóbisok...





...délutáni gyors, egészséges nassolni való.


... pontos receptet nem írok, inkább merítsetek ihletet!



... 100 g aszalt szilvát bedobok a késes robotgépbe, pürésítem. Hozzágyúrok 50-60 g nyírfaporcukrot, 1/2 kk. őrölt gyömbért, 1-2 csipet őrölt fahéjat és őrölt kardamont, 110-120 g finomra őrölt mandulát és néhány evőkanál frissen facsart narancslét. A masszából diónyinál kisebb golyóbisokat formálok. Temperált étcsokoládéba is márthatjuk őket, de ez a lépés el is maradhat. 



2013. augusztus 20., kedd

Töltött paprika ...

Töltött paprika ...




...rántás nélkül, a gombóc pedig karfiolrizzsel készült.




Hozzávalók:



  • 500 g darált hús
  • 100 g karfiolrizs
  • 1 ek. útifűmaghéj
  • 8-10 db TV paprika
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1 kisebb új fokhagyma
  • 2 kisebb tojás
  • Himalája só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 csapott ek. pirospaprika
  • 1 kisebb zellergyökér
  • 2 kisebb zellerszár
  • 1,5 - 2 liter házi sűrített paradicsom
  • 0,5 liter víz
  • ízlés szerint nyírfacukor / méz (ha valaki túl savanyúnak találná a mártást)



Elkészítése: 



A paprikákat megmostam, kicsumáztam. A darált húst összekevertem az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, az útifűmaghéjjal, sóztam, borsoztam, pirospaprikával ízesítettem, majd belekevertem a karfiolrizst. (értsd alatta: karfiol késes robotgépben rizs nagyságúra aprítva.) A paprikákat megtöltöttem a töltelékkel (ne legyen benne túl sok, nehogy szétrepedjen a paprika). A maradékból pedig gombócokat formáztam. Egy nagyobb lábasba rakosgattam a paprikákat, a gombócokat, ezután ráöntöttem a paradicsomlevet, a vizet, beledobtam a zeller gyökeret és a szárát, sóztam, picit borsoztam. Lassú tűzön fedő alatt puhára pároltam. Nyírfacukorral/mézzel lehet egy kicsit édesíteni, de nem fontos.


... rántást az étel nem tartalmaz, mert a sűrített paradicsom ad neki sűrűséget.



Bazsalikomos, avokádós tojáskrém szezámmagos biscottival és baconnel...


Bazsalikomos, avokádós tojáskrém szezámmagos biscottival és baconnel 1.




... fenséges, nekem elhihetitek!


... laktóz-, és gluténmentes.



Hozzávalók:




a tojáskrémhez:




  • 1 avokádó
  • 4 egész főtt tojás
  • kis csokor bazsalikom, felaprítva
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek. frissen facsart citromlé
  • Himalája só, frissen őrölt bors
  • 6 dkg kesudió + 0,8 dl víz



a tálaláshoz:



  • bacon szeletek (meg is lehet pirítani)



a biscottihoz:



  • 4 egész tojás
  • 12 dkg szezámmag, őrölve
  • 12 dkg dió, darálva
  • 6 dkg lenmag, őrölve
  • kb. 1-1,5  dl víz
  • 2 tk Himalája só
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 60 ml kókuszolaj




Bazsalikomos, avokádós tojáskrém szezámmagos biscottival és baconnel 2.




Elkészítése:



A száraz hozzávalókat összekeverem, hozzáadom a kókuszolajjal felvert tojásokhoz. Annyi vizet adok hozzá, hogy formázható masszát kapjak. Ovális alakra formázom,  sütőpapíros tepsire helyezem. 180°C-ra előmelegített sütőbe tűpróbáig sütöm. Rácson hagyom kihűlni, majd 1 centis szeletekre vágom. Visszateszem a biscottikat a sütőbe, és mindkét oldalukat 10-10 percig sütöm.


A kesudiót éjszakára vízbe áztatom. Másnap késes robotgéppel pürésítem. Hozzáadom az avokádót és azt is pürésítem. A tojásokat villával széttöröm, ezután az avokádós masszához keverem. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával, citromlével bazsalikommal ízesítem.



... a biscottikat baconnel és tojáskrémmel tálalom.


Forrás: a szezámmagos bisotti Pocak Panna receptje


Csokoládé fagylalt...


Csokoládé fagylalt 1.





... a fagyasztóban mindig lapul néhány trottyos banán, ha valami édességre vágyunk, gyorsan elő lehet kapni.

... süthettek belőle banánkenyeret, vagy készíthettek belőle fagyit. Például csokifagyit...


... továbbra is laktóz-, és gluténmentes.



Hozzávalók:




 2 személyre



  • 2 banán, fagyasztva
  • 1 avokádó
  • 5 dkg olvasztott étcsokoládé vagy 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek. méz / eritritol / nyírfacukor



a díszítéshez:



  • áfonya szemek




Csokoládé fagylalt 2.




Elkészítése:



Mindent beledobálok a késes robotgépbe, a gombot megnyomom, és addig turmixolom a masszát, míg krémes és egynemű nem lesz. A fagyit poharakba töltöm, áfonyával díszítem. 


... és már kanalazzuk is.

2013. augusztus 19., hétfő

Csokoládés, gesztenyés sütemény...

Csokoládés, gesztenyés sütemény...





 ... nagyon gesztenyés. 

... ha valaki enyhébb gesztenye ízre vágyik, gesztenyeliszt helyett használjon nyugodtan mandulalisztet.




Hozzávalók:



  • 500 g cukrozatlan gesztenyemassza
  • 3 ek. eritritol
  • 50 g kókuszolaj
  • 100 g gesztenyeliszt / vagy / mandulaliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipet Himalája só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 50 g min. 70%-os étcsokoládé csepp/pasztilla
  • 1 nagy vagy 2 kisebb tojás
  • 2 tk. citromlé
  • 50 g cukrozatlan, magozott meggy (opcionális)*



* a savanykás meggy lágyítja az erős gesztenye ízt, de akár ki is hagyható. Szerintem kell bele...




a díszítéshez:




  • (paleo) csokoládé máz vagy olvasztott étcsokoládé




Elkészítése:


A tojást kihabosítom az édesítővel, majd a hozzácsorgatott kókuszolajjal. Hozzákeverem a gesztenyemasszát, az átszitált lisztet, a fűszereket, végül a csokoládét és a meggyet. A masszát szilikon muffin formában 180°C-on tűpróbáig sütöm. A megsült süteményeket csokoládé mázzal megcsorgatom.




... frissen a legfinomabb!


2013. augusztus 17., szombat

Fahéjas, kávékrémes diótorta...


Fahéjas, kávékrémes diótorta...





... ez egy nagyon finom tora. A kávé és diókedvelők nagyon fogják szeretni!

... glutén és laktózmentes.




Hozzávalók:



a tésztához:



  • 23 dkg darált dió
  • 2 dkg lenmagliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna 
  • nagy csipet só
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 5 közepes méretű tojás
  • 10 dkg eritritol
  • 60 ml kókuszolaj



a krémhez:



  • 25 dkg kesudió
  • 1 púpos ek. instant kávé
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 3 ek. méz vagy por eritritol
  • kb. 0,5-1 dl víz



továbbá:



  • őrölt fahéj
  • sárgabaracklekvár cukormentes
  • 150 g durvára vágott, pirított dió
  • ízlés szerint eritrites kávészirup




Elkészítése:



A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, hozzácsorgatom a kókuszolajat, és néhány percig tovább keverem. Beleforgatom a tojáshabot, majd az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat. A masszát sütőpapírral kibélelt 18-20 cm-es tortaformába simítom, 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 25 perc). A tésztát rácson hagyom kihűlni, majd két részre vágom. A krémhez a kesudiót késes robotgépben pürésítem, hozzáadom az édesítőt, a fahéjat, a 2 ek. forróvízben előzőleg feloldott kávét, a kókuszolajat és annyi vizet, hogy jól kenhető, de ne túl híg masszát kapjak. Az alsó lapot vékonyan átitatom a kávésziruppal, megkenem sárgabaracklekvárral és a krém felével. Megszórom durvára vágott, pirított dióval. Ráhelyezem a sziruppal átitatott másik lapot, és a maradék krémet - csak úgy rusztikusan - a tetejére kenem. Megszórom a maradék dióval, és meghintem fátyolnyi őrölt fahéjjal. Éjszakára hűtőbe teszem. Másnap csokoládé szósszal vagy fagyival tálalom.




Chilis, mézes mustár...


Chilis, mézes mustár 1.




 ... nem igazán vagyok megelégedve a bolti mustárokkal. Egy-két kivétellel mindegyikben van "E"-vitamin (értsd alatta: tartósítószer), ráadásul 3 ízesítés az általános: "sima" hagyományos (agyoncukrozott, tartósítószeres vacak; márkákat direkt nem írok, szerintem tudjátok melyekre gondolok), 
dijoni és magos dijoni (700-900 Ft darabja, a jobb minőségű még drágább), ezért "kénytelen" voltam a saját ízlésemnek megfelelő mustárt készíteni.Nagy mustárfogyasztó vagyok, egy ekkora adag nálam két hét alatt simán elpárolog. A fűszerezést mindenki szabja a saját ízlésére. Én bátor versenyző vagyok...nálam ez a (nagyon) csípős chilis, mézes változat a befutó.







Hozzávalók:




  • 10 dkg mustármag
  • 1 dl 6%-os fehérborecet
  • 1 tk. őrölt kurkuma
  • 2 tk. méz
  • 1 kk. őrölt római kömény
  • 1 kk. őrölt chilipehely
  • néhány csipet őrölt fehér bors
  • néhány csipet őrölt koriander
  • kb. 1 dl víz





Chilis, mézes mustár 2.



Elkészítése:



A mustármagot kávédarálón megdarálom. Műanyag edénybe teszem, felöntöm ecettel és 0,5 dl vízzel, majd a tetejével lefedem. 1-2 éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a mustármag magába szívja a folyadékot. Ezután ízesítem a fűszerekkel, a mézzel és annyi vizet adok hozzá, hogy krémes állagú legyen. Üvegbe töltöm, lezárom. Egy-két napig érlelem, aztán fogyasztom. 



A hűtőben kb. 2 hónapig eltartható, de úgyis hamarabb elfogy...


... arról nem írok, hogy finom-e. Próbáljátok ki, és meglátjátok!



Ihlet: Receptműves


2013. augusztus 16., péntek

Őszibarackos, szedres ropogós...







... laktóz, glutén és cukormentes

... régi recept új köntösben.

... kókuszkrémmel vagy fagyival tálalva...mennyei! 




Hozzávalók:




a morzsás részhez:



  • 150 g blansírozott mandula
  • 70 g durvára vágott dió
  • nagy csipet Himalája só
  • 1 kk őrölt fahéj
  • egy csipet szegfűszeg
  • 60 ml kókuszolaj
  • 2 ek. méz (opcionális)
  • 3 ek. eritritol



a gyümölcsös részhez:




  • 4-5 db őszibarack, felkockázva
  • 100-150 g szeder
  • 1 ek. eritritol
  • fél citrom leve
a tálaláshoz:


  • kókuszkrém, vaníliafagyi stb.



Elkészítése:



Egy magas falú 28 cm-es pitetálba halmozom a gyümölcsöket, meglocsolom citromlével, megszórom eritrittel, és 10 percre a 180°C-ra előmelegített sütőbe tolom. A mandulát késes robotgépben megőrölöm. Összekeverem a durvára vágott dióval, a sóval, az édesítővel, a fűszerekkel és a kókuszolajjal. Egyenletesen rászórom a félig megsült gyümölcsökre, és visszatolom a sütőbe 15-20 percre. Addig sütöm amíg a gyümölcsök teljesen meg nem puhulnak, a tetején a morzsa pedig aranybarnára nem pirul. Egy kicsit hagytam hűlni, tányérokba szedem és kókuszkrémmel vagy fagyival tálalom. 

2013. augusztus 15., csütörtök

Gombás pizza...


Gombás pizza 1.




... másként.


... glutén és cukormentes. 


...ha valaki nagyon érzékeny a laktózra, nyugodtan hagyja el a parmezánt a tetejéről. Én - e pizza kivételével - egyáltalán nem fogyasztok tejtermékeket, mert durva tüneteket produkál a szervezetem 1-2 óra elteltével. 
Pizza nálunk két havonta egyszer fordul elő, és ez a parmezán mennyiség - szerencsére nem okozott (eddig) még nálam komolyabb egészségügyi gondokat. Nekem ennyi egyelőre még belefér...





Hozzávalók:



 a tésztához:



  • 2 dkg lenmagliszt
  • 4 dkg szezámmagliszt
  • 4 dkg finomra őrölt mandula
  • 3 egész tojás
  • 1 tk. útifűmaghéj
  • ízlés szerinti fűszerek pl. kakukkfű, rozmaring
  • nagy csipet Himalája só


a feltéthez:


  • 3-4 ek. sűrített paradicsompüré
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerint fűszerek pl. kakukkfű, rozmaring
  • nagy csipet Himalája só, őrölt fekete bors


továbbá:


  • 3 fej gomba, szeletelve
  • 1 kis fej lila hagyma
  • friss bazsalikomlevelek
  • 1 kis paradicsom felkarikázva
  • ízlés szerint reszelt parmezán



Gombás pizza 2.


Elkészítése:



A tészta hozzávalóit összekeverem annyi vízzel, hogy jól kenhető masszát kapjak. Rákenem kör alakban az előkészített sütőpapíros tepsire. A paradicsompürét kikeverem a fűszerekkel, majd rásimítom a tésztára. Rárakosgatom a gombát, a paradicsomot, a lila hagyma karikákat. Megszórom a fűszerekkel és egy kevés reszelt parmezánnal. Előmelegített sütőben, 180°-on addig sütöm, míg a gomba, a sajt meg nem pirul. Nagyjából 20 perc.


... salátával tálalom.


2013. augusztus 14., szerda

Paradicsomos káposzta...


Paradicsomos káposzta...





... másképpen.

... attól lesz más, hogy nincsen benne rántás. A sűrített paradicsom adja meg a sűrűségét. 
Szerintünk így is nagyon finom, ráadásul jó sok husi van benne...

... a recept 8-10 személyre van tervezve, mert a felét kiporciózva mindig eltesszük a mélyhűtőbe.




Hozzávalók:



  • 1 nagy fejes káposzta, lereszelve
  • 1,5 kg sertéscomb, felkockázva
  • kókuszolaj vagy liba-, kacsazsír
  • 2 nagy vöröshagyma, finomra vágva
  • ízlés szerint Himalája só
  • 4-5 kisebb babérlevél
  • 2 ek. egész kömény
  • néhány szem egész fekete bors
  • 1,2 liter sűrített, cukrozatlan paradicsom
  • 2-3 ek. eritritol



Elkészítése:



A finomra vágott hagymát a zsíron dinsztelem. Rádobom a húst, a káposztát, az édesítőt és a fűszereket. Felöntöm a sűrített paradicsommal és annyi vízzel, hogy az egészet bőven ellepje. Közepes lángon, félig fedővel lefedve addig főzöm, míg a hús, a káposzta teljesen meg nem puhul, és az étel be nem sűrűsödik. Petrezselyemmel megszórva tálalom.


Kókuszos, őszibarackos jégkrém...


Kókuszos, őszibarackos jégkrém 1.




... nem titok, eléggé édesszájú vagyok (mondjuk, ha a mangalica kolbász és e között kellene választanom azért a kolbász nyerné az aranyérmet): jöhet torta, pohárkrém, csoki, puding, fagyi, jégkrém, bármi...télen-nyáron...nagyon lelkes tudok lenni, ha valamilyen nyalánkságról van szó, főleg akkor, ha magam el is készíthetem.



 ...a mai ebéd utáni finomságunk ez a kókuszos, őszibarackos jégkrém volt...mondanom se kell...mind a 4 darabot egy szempillantás alatt befaltuk...


... glutén, laktóz és cukormentes!





Hozzávalók:


  • 3 közepes méretű őszibarack
  • 0,5 dl kókuszkrém
  • egy csipet őrölt kardamom
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. méz vagy 1,5 tk eritrit



a bevonáshoz:



  • kb. 10-15 dkg min. 70%-os étcsokoládé




Kókuszos, őszibarackos jégkrém 2.



Elkészítése:



A barackokat megmosom, kimagozom, késes robotgéppel pürésítem. Le lehet húzni a héját is, de nem muszáj. A barackpéphez keverem a kókuszkrémet, az édesítőt és a fűszereket, majd a szilikon jégkrémforma mélyedéseibe töltöm, mélyhűtőben kifagyasztom. A csokoládét gőz felett temperálom, majd bevonom vele a formából kivett jégkrémeket. ...és már ehetjük is.




... bármilyen gyümölccsel elkészíthető.

... az ízesítésnek pedig csak a képzeletünk szab határt.