Egyéb érdekességek...rólam

2013. január 28., hétfő

Brandybe áztatott aszalt meggy, marcipánnal és étcsokoládéval...






"Nagy igazság, hogy akikkel találkozunk, 
megváltoztathatnak bennünket, néha olyan mélységesen,
 hogy utána még a nevünkben sem vagyunk ugyanazok."

"Fontos, hogy megfelelően zárjuk le a dolgokat az életben.
 Csak így lehet véget vetni valaminek. Különben bennünk rekednek 
szavak, amelyeket ki kellett volna mondanunk, de nem mondtunk ki,
 s a szívünket megbánás tölti el."

 "Úgy kell fogadnunk az életet, ahogy jön, és amennyire lehet, ki kell hoznunk belőle a legjobbat."

(Yan Martel: Pí élete) 



... nem vesztem el, csak a hétvége elég "náthásra, torokfájósra, ágyban fekvősre, olvasósra, meccs nézősre" sikerült. Alig tudtam egy-egy hangot kipréselni a torkomon, a konyhai tevékenységem pedig szinte egyenlő volt a nullával. Jót tett ez a pár nap pihenő, viszonylag sikerült összeszednem magam, úgyhogy "bemelegítésnek" készült ma már kandírozott narancshéj és néhány szem bonbon is...






Hozzávalók:


  • 300 g darált mandula
  • 80 g házi vaníliás porcukor / nyírfaporcukor
  • 50 g natúr marcipán
  • 100 g aszalt meggy, apróra vágva
  • (cherry) brandy



a bevonáshoz:


  • kb. 300 g étcsokoládé



a díszítéshez:


  • aszalt meggy



Elkészítése: 



Az apróra vágott aszalt meggyet 1-2 éjszakára brandybe áztatom, leszűröm.  A mandulát ledarálom, a marcipánt lereszelem, a porcukrot átszitálom. Összedolgozom a meggyel és annyi brandyvel, hogy jól formázható masszát kapjak. Diónál kicsivel nagyobb golyóbisokat készítek, ezeket temperált csokoládéba mártom. Minden bonbon tetejére egy szem aszalt meggyet teszek. Miután a csokoládé megdermedt, csomagolom.




... és most - rendhagyó módon - könyvajánló következik:

Yann Martel: Pí élete 






... ha valaki még nem olvasta volna ( nem ajánlom a filmet megnézni --> 
a könyv elolvasása előtt, mert, mint, ahogy az lenni szokott, a könyv SOKKAL jobb),
 szerintem, mindenképpen érdemes. Én két nap alatt "kivégeztem": egyszerűen nem tudtam letenni. 


Kandírozott narancshéj...



Kandírozott narancshéj...



... sütibe, tortába, bonbonba, csokiba mártva,
 fagyiba, szirupban eltéve,  ajándékba,
vagy csak magunknak/magában elrágcsálni...  



... nagyobb adagot érdemes készíteni, mert 
rekordsebességgel tűnik el az 
édességre vágyó manócskák pocakjában! 



"Amit ma idegenül, és értetlenül nézel, holnap lehet, hogy ízig-vérig elvarázsol!"

(Szabó Lőrinc: Különbéke)


Hozzávalók:


  • narancshéj 
  • cukor
  • víz

... és türelem.



Elkészítése:



A narancsok (vastagabb héjú narancsok) héjáról eltávolítom a belső fehér rész nagyját, felszeletelem. A héjakat nagyméretű lábosba teszem, felengedem vízzel, felforralom. Hagyom őket egy percig forrni, leszűröm, lecserélem a vizet. Ezt a műveletet összesen négyszer ismétlem meg. Lemérem a súlyát. Ugyanennyi cukrot hozzáadok, és felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Alacsony lángon addig főzöm a héjakat, amíg szinte átlátszóvá nem válnak. A szirupban megpuhult héjakat leszűröm, megforgatom őket finom szemű cukorban. Tálcán szétterítve hagyom őket 2-3 napig száradni. Dobozban néhány hónapi eláll.


Megjegyzés: A maradék szirupot üvegbe töltöm, és hűtőbe teszem. (...lehet bele kandírozott narancshéjat is tenni, még a cukorban való meghempergetés előtti állapotban)


Forrás: Katucikonyha


2013. január 20., vasárnap

Melegszendvics szederlekvárral, bire sajttal és csilivel...

Melegszendvics szederlekvárral, bire sajttal és csilivel...




"A növekedés változást jelent,
a változás kockázattal jár
 az ismert világból az ismeretlenbe lépsz."
(George Shinn)


... kiadós reggeli nélkül nem indulhat jól a nap, ezért képes is vagyok fél-háromnegyed órával előbb felkelni. Szeretem megadni a módját: ráérősen, nyugodtan eszegetni valami finomat, lassan elkortyolgatni a kávét/teát, tájékozódni az aktuális hírekről... Igyekszem változatosan enni, hol zabkása van, hol croissant, hol palacsinta...

Ezt a brie sajtos-szederlekváros-csilis melegszendvicset különösen kedvelem...     



Hozzávalók:


  • sokmagos, teljes kiőrlésű kenyér
  • szederlekvár
  • brie sajt
  • szárított csilipehely


a díszítéshez:

  • rukkola (opcionális)


Elkészítése:


A kenyeret 1 cm vastag szeletekre vágom, megkenem szederlekvárral. Minden szeletre két-három szelet sajtot fektetek. Grillsütőben néhány percig grillezem. Tálalás előtt megszórom szárított csilipehellyel, és kész.



2013. január 19., szombat

Pilóta-ihletésű piskótatallérok...







„Két út vált szét az életem felénél,
Egy bölcs ezt mondta:
Én a járatlanabbat választom;
És ez minden pillanatot megváltoztatott.”
Larry Norman (Robert Frost nyomán)




... balzsamecetes, vörösboros eperlekvárral,
 kakaóbab-töretes étcsokoládéval.

Biztosan mindenki ismeri az üzletekben kapható Pilóta piskótatallérokat?! Tudjátok az, amelyik piskóta, lekvár és csokoládé kombinációja. Siralmasan műízű, (számomra legalábbis) ehetetlen, és ahogy Csenge is írja: lekvár helyett "agyonzselézett állagú hitlerszalonnával" készül. Talán kétszer ettem életemben belőle. Gyerekek kezébe pedig még véletlenül se adnám. Pfújj. Pedig, ha lekvárt használnának, milyen finom lehetne. Ez a házilag készült változat azért más téma. A piskóta lisztből, tojásból és cukorból, a lekvár gyümölcsből készül, és a csoki is valódi, méghozzá az is a jobb fajtából. Azért ez már mindjárt másképpen hangzik, nem?! Elkészíteni sem egy nagy truváj. Egy kicsit pepecselős, de annyira nem vészes. Nagyon finom, úgyhogy már első nekifutásra dupla adag elkészítését javaslom! 


Hozzávalók:


  • 3 tojás szétválasztva
  • 80 g porcukor (házi vaníliás)
  • 75 g liszt
  • 1 üveg balzsamecetes, vörösboros eperlekvár
  • kb. 20 dkg kakaóbab-töretes étcsokoládé (70%)


Elkészítése:
A fehérjét a cukorral kemény habbá vertem. A sárgáját kikevertem, majd hozzácsorgattam a fehérjéhez. Óvatosan márványosra kevertem, beleszitáltam a lisztet és simára kevertem. A piskótamasszát habzsákba töltöttem, majd sütőpapíros sütőlemezre kb. 2,5-3 cm átmérőjű korongokat nyomtam. 180°C-ra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt ruganyosra sütöttem. Kihűtöttem, ezután a korongok közepére 1-1 tk.-nyi lekvárt púpoztam. Gőz felett felolvasztottam a csokoládét, és bevontam vele a piskótatallérokat. Hideg helyen hagytam a csokoládét megdermedni. Aztán lehet eszegetni...
Forrás: Sütimizéria


2013. január 18., péntek

Kétker-Étkem...




Figyelem, figyelem 2013. január 21.-25.-ig tartó időszakban 
a Kétker-Étkem ételszállító cégtől a Mézes finomságok blog...receptjeiből rendelhettek!


2013. január 13., vasárnap

Kukorica tarkedli balzsamecetes, vörösboros szederlekvárral...

Kukorica tarkedli...


 ... azaz kukoricaliszttel készült cseh fánk.


... mert szeretjük.


... (és) mert a farsangi időszakban a fánk kötelező.



Hozzávalók:


  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg finomliszt
  • egy nagy csipet só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 reszelt citrom héja
  • 2 tojás
  • kb. 3 dl tej
  • 3 dkg méz vagy cukor


Elkészítése:


Egy kevés langyos tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet, a sót és a mézet egy közepes méretű tálba teszem. Fakanállal beledolgozom az enyhén felvert tojásokat az élesztőt és a maradék langyos tejet. Sűrű tésztává keverem. Konyha ruhával letakarom, langyos helyen 20 percig kelesztem. Közepes méretű serpenyőben bő olajat hevítek, ebbe szaggatom a tésztát (púpos evőkanálnyi adagokat), majd a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm. Balzsamecetes, vörösboros szederlekvárral kínálom, de ízlés szerint lehet bármivel...


Forrás: Gizi receptjei


2013. január 12., szombat

Kocsonya...






 ... ahogy én szeretem.


... lilahagymával, pirospaprikával és friss házi kenyérrel.


Hozzávalók:


  • 2-3 nagy fej fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6 szem egész bors
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1-2 nagy babérlevél
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 nagy petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zeller fele
  • hús pl. füstölt csülök, csont nélküli csülök, sertésláb, sertésbőr, füstölt hús stb.
  • tányéronként egy fél főtt tojás
  • víz, amennyi az alapanyagokat bőven ellepi
  • tengeri só (ne tegyünk bele túl sokat, mert nem dermed meg jól a kocsonyánk)



Elkészítése :




Az alaposan megtisztított húst, annyi vízben, hogy ellepje felteszem főni. Lassú tűzön forralom, közben leszedem róla a habot. Belerakom a zöldségeket, a fűszereket, majd lassan, gyöngyözve főzöm - több órán át - addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul, és le nem lehet szedni a csontokról. Lemerem róla a levét, és eltávolítom róla a felesleges zsírt. A húst és a zöldségeket kisebb tálakba szétosztom, mellé teszem a hagymát, a zellert, a fokhagymát és a felkarikázott sárgarépát, a gyökeret, esetleg friss petrezselyzöldet és egy fél főtt tojást. A végén rámerem a levet, és hűvös helyen (pl. kamrában) hagyom dermedni, majd hűtőbe teszem.   


Off...



... igaz, hogy ez most nem gasztro téma, de gondoltam megmutatom 
nektek milyen meglepetés várt, mire haza értem. 

Az idei első virág...



Phalaenopsis...

2013. január 11., péntek

Hús, hús, hús...



... azaz hússal készült ételek.

... húsimádóknak.