Egyéb érdekességek...rólam

2011. október 30., vasárnap

Diós lilahagymalekvár




A hagymalekvárok közül nálam a pirított diós lilahagymalekvár viszi a pálmát. Szerintem konfitált kacsa mellé a legfinomabb. :-D


Hozzávalók:

  • 3 nagy fej lila hagyma
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 ek. vaj
  • 10 dkg méz
  • 3 ek. balzsamecet
  • 1 ek. apróra vágott rozmaring
  • 1 ek. apróra vágott kakukkfű
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 1 marék durvára vágott, pirított dió





Elkészítése:


A hagymát  felszeleteltem, és a zúzott fokhagymával együtt elkezdtem a vajon párolni. Amikor már aranybarna és puha, hozzáadtam a mézet és karamellizáltam. Nem kell sűrűn keverni. Sóztam, borsoztam, rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítettem, majd beleszórtam a diót. Az egészet addig főztem, míg az állaga lekvárszerűvé nem vált. Üvegekbe töltöttem, és felhasználásig hűtőben tároltam.


2011. október 29., szombat

Ananászos Giotto-torta



Anyukámnak  szerdán volt az 54. szülinapja, amit ma ünnepeltünk meg szűk családi körben. Mivel egész héten ide-oda futkostam, hol Zalaegerszegre, hol Keszthelyre, tegnap pedig későn értem haza Pestről, egész héten esélyem se volt a konyhába belépni. Ma , az egyéb teendők mellett kb. 1 órám volt arra, hogy tortát süssek az ünnepeltnek. Eredetileg Oroszkrém - tortát terveztem, de ezt idő hiányában elmaradt. Fényképezni pedig sajnos csak pár percem volt. Tény, hogy ez nem életem legszebben sikerült tortája, de ettől függetlenül tényleg nagyon finom. Lesz is belőle ismétlés karácsonykor! Sütéssel, krémkeveréssel együtt cirka 1 óra alatt megvan, elpusztítani pedig csak 5 percig tartott. 


Még egyszer isten éltesse az én anyukámat! :-)


Hozzávalók:


18 cm-es tortaformához:


a tésztához:

  • 100 g pirított, finomra darált mogyoró
  • 150 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 125 g sötét színű barnacukor
  • 1 dl semleges ízű olaj
  • 1 dl mogyorólikőr
  • 1 nagy csipet só
  • 2 egész tojás

a krémhez:

  • 300 g házi krémsajt (vagy mascarpone)
  • 3-4 ek. méz
  • 1 cs. zselatin fix
  • 3 dl tejszín, habbá verve
  • 250 g ananász, apró darabokra felvágrva
  • 10 db Giotto golyó (mogyorókrémmel töltött)

a díszítéshez: 

  • ananász, Giotto golyók, vagy elképzelés szerint bármi más...

Elkészítése:


A cukrot habosra keverem a tojásokkal. Folyamatosan csorgatom hozzá először az olajat, majd a likőrt, és ezekkel is jól kikeverem. A mogyorót, a sütőporos liszttel és a sóval összekeverem, ezután a tojásos masszába forgatom. 18 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm, és 18°C-on tűpróbáig sütöm. Rácson kihűtöm, félbe vágom. 

A krémhez a krémsajtot a mézzel elkeverem, óvatosan beledolgozom a keményre vert tejszínhabot, az ananász darabkákat, a felaprított Giotto golyókat és a zselatin port. A tésztalapokat megtöltöm a krémmel, legvégül a tetejére is - csak úgy rusztikusan - ezt kenek. Ananásszal, Giotto golyókkal díszítem, szeletelésig hűtőbe teszem.


2011. október 24., hétfő

Diós-tökmagos Graham bagett



Aki unja már az egészséges recepteket, az most nem figyeljen ide, mert ma is ez van terítéken. Igazi sűrű tésztájú bagett ez, megbolondítva dióval és tökmaggal. Tökéletes az egészséges étrendet követőknek, cukorbetegeknek, diétázóknak, és azoknak is, aki valamilyen más okból kifolyólag a fehér lisztből készült pékárukat nem ehetik. Szeretem a korábban már említett módon, vajjal, lekvárral megkenve a reggeli tea mellé, de ha úgy tartja kedvem házi krémsajttal, egyéb kenyérre kenhető krémmel megkenve is szívesen fogyasztom. Örök kedvencem...


Hozzávalók:


  • 600 g liszt
  • 1 ek. só
  • 1 nagy csipet aszkorbinsav
  • 2 dkg friss élesztő
  • kb. 2 dl langyos tej
  • kb. 2 dl langyos víz
  • 1 ek. méz
  • 0,5 dl olaj
  • 2 marék durvára vágott dió
  • 1 marék tökmag




Elkészítése:


A magvak kivételével a hozzávalókból hólyagos tésztát dagasztottam, kilisztezett kelesztőtálban, langyos helyen kb. 1,5 órát kelesztettem (akinek van ideje, lehet 2 óra is). Újra átgyúrtam, beledolgoztam a magvakat, majd a tésztát 3 részre osztottam, formáztam és a bagett sütőbe tettem. Tiszta konyharuhával letakarva ismét duplájára kelesztettem, a tetejét előtte bevagdostam. 220°C-os, gőzös sütőbe tolva kb. 15-20 perc alatt megsütöttem, miután kihűltek a bagettek, szeleteltem. 


2011. október 23., vasárnap

Begolyózott a kókusztekercs...




...Csibéhez hasonlóan nálam is. Apai nagymamám régi receptes füzetében találtam a receptet, ami nagyban hasonlít Csibe kókusztekercséhez. Gondolom minden családnak meg van a maga kókusztekercs receptje?! Rendhagyó módon, golyó formában készítettem, hogy egy kicsit én is újítsak. Szerintem nagyon jó pofák kapszlikba ültetve. :-)) De térjünk végre a lényegre, azaz, a receptre...


Hozzávalók:

a kekszes részhez:

  • 600 g darált háztartási keksz
  • 150 g átszitált porcukor
  • 4 ek. 100% cukrozatlan kakaópor
  • 6 ek. rum
  • kb. 1,5 dl tej
  • kb. 1,5 dl kávé
a töltelékhez:

  • 100 g margarin/vaj
  • 100 g kókuszreszelék
  • 200 g átszitált porcukor

a forgatáshoz:

  • kókuszreszelék



Elkészítése:


A kekszes rész hozzávalóit összegyúrjuk, amíg a tölteléket elkészítjük, hűtőbe tesszük. A töltelékhez a margarint/vajat felkockázzuk, a kókuszreszelékkel és a porcukorral jó alaposan összedolgozzuk. A töltelékből kézzel apró golyóbisokat formázunk, amiket a kekszes részbe csomagolunk, kókuszreszelékben meghempergetünk.


2011. október 22., szombat

Pirított csirkemáj almával



A belsőségek közül csak a májat szeretem, jöhet bármilyen formában: sütve, ragunak, pástétomként, levesbe. A kedvencem természetesen a liba-, és a kacsamáj, ezeket főként ünnepekkor esszük, hétköznapokra marad a csirkemáj. A tegnapi vacsink is ebből készült, francia recept alapján. Gyorsasága és egyszerűsége miatt ideális hétköznapi étel. Egy jó pohár fehér bort mindenképpen fogyasszunk mellé!
 

Hozzávalók:

  • 800 g csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 nagy + 1 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6-8 friss/bazsalikomlevél
  • 2 szál friss vagy 1/2 kk. szárított majoránna
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
  • 4-5 zsályalevél
  • 50 g füstölt szalonna
  • 800 g krumpli
  • 4 ek. olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 800 g savanykás alma
  • 2 ek. vaj
  • 4 cl almapálinka (Calvados; elhagyható; helyette lehet almabor is)
  • 1dl alma-/ félszáraz fehérbor

Elkészítése:

A májat leöblítjük, lecsepegtetjük, eltávolítjuk az inakat és a hártyákat. A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, a nagyobbik hagymát vékony karikákra, a közepeset vastagabb gerezdekre szeljük. A zöldfűszereket leöblítjük, a rozmaring és a zsálya kivételével apróra vágjuk. A szalonná felkockázzuk. 

A körethez a krumplit meghámozzuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Mélyebb serpenyőbe szórjuk, megöntözzük az olajjal, hozzáadjuk a rozmaringot, a hagyma- és fokhagymagerezdeket, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk, végül fedő nélkül aranybarnára pirítjuk, melegen tartjuk.

Közben az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, hámozatlanul nem túl vékony gerezdekre szeljük. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk az almagerezdeket, élénk tűzön mindkét oldalukat megpirítjuk (3-4 perc).

A szalonnát zsírjára sütjük, 1 percig pirítjuk benne a zsályaleveleket, aztán hozzáadjuk a felkarikázott hagymát, és fedő alatt, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk. Erős tűzre kapcsolunk, rádobjuk a májat, 4-5 percig pirítjuk, aztán meghintjük az almapálinkával, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, valamint a finomra vágott bazsalikommal és majoránnával. 

A májhoz adjuk a sült almát, felöntjük a borral, és továbbra is élénk tűzön összeforraljuk. Csak a végén sózzuk! Nem túl mély tálba szedjük, tetejét meghintjük petrezselyemmel, és a külön tálba púpozott rozmaringos krumpli kíséretében azonnal tálaljuk. Csak frissen az igazi!

Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 99 csirke-és pulykaétel


2011. október 18., kedd

Füge camembert-tel, dióval, mentával és mézzel



A füge is gyermekkorom "mumusai" közé tartozik, aztán ahogy nőttem, nődögéltem, ezt is megszerettem. Méghozzá annyira, hogyha lehetne, naponta megennék belőle néhány kilót! :-D Nah, de a viccet félre téve...ez a csemege, vagy saláta, vagy nevezzük akárminek...számomra a csúcsok CSÚÚÚCSA. :-D Camembert helyett készíthetitek kecskesajttal, vagy más karakteresebb ízű sajttal, dió helyett mandulával, akinek éppen amihez kedve szottyan. A borocskát pedig tényleg ne felejtsétek ki a végén! :-D


Hozzávalók:


2 személyre

  • 8 db érett füge
  • 2 kisebb marék pirított dió, durvára vágva
  • 8 kocka natúr camembert
  • néhány mentalevél, apróra vágva
  • ízlés szerint méz

Elkészítése:

A fügéket négybe vágom, de nem teljesen, csak annyira, hogy szétnyitható legyen, majd 4 db-ot egy tányérra rendezek. Mindegyik közepébe egy kocka sajt kerül. Az egészet megszórom durvára vágott, pirított dióval, apróra vágott mentával, legvégül meglocsolom mézzel. Már csak annyi dolgunk van, hogy szép lassan megeszegessük, mondjuk egy pohár bor társaságában. 

2011. október 17., hétfő

Salsa di Alfredo



"Ez a gazdag és nem tipikusan olasz mártás meglehetősen különbözik a jól ismert mártásoktól. A salsa di Alfredo Olaszország szerte rendkívül népszerű, és gyakran használják alapként zöldségmártásokhoz, pl. gombához. Egyik nagy előnye, hogy könnyen, gyorsan elkészíthető, mire a tészta megfő, a mártás is tálalásra kész."

(Tésztalexikon)

Hozzávalók:


4-6 személyre

  • 100 g vaj
  • 150 g frissen reszelt parmezán
  • 350 ml sovány tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  • 500 g teljes kiőrlésű tönköly rigatoni
  • friss kakukkfű, bazsalikom




Elkészítése:


Főzzük meg a tésztát forrásban lévő vízben al dente. Míg a tészta fő, gyenge tűzön olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, tegyük bele a parmezánt és a tejszínt, és kevergessük folyamatosan. Hagyjuk lassan besűrűsödni a mártást. Most tegyük bele a petrezselymet, fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint, és keverjük jól össze. Szűrjük le a tésztát, és tartsuk melegen egy lábasban. Öntsük rá a mártást, és keverjük jól össze. Tányérokba halmozzuk, petrezselyemmel, friss bazsalikommal és kakukkfűvel díszítjük.


Ötlet: A salsa di Alfredo viszonylag színtelen étel. Ha azt szeretnénk, hogy szemre is látványos legyen, színezett tésztával feldobhatjuk egy kicsit. A piros színű tészta jól illik ehhez az ételhez. Friss zöldségekkel - kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal - mutatósan tálalhatjuk.

Forrás: Tobias Pehle - Birgit Andrich: Tésztalexikon


2011. október 16., vasárnap

Erdei gyümölcsös-mandulás piskóta



A tavalyi meggyes piskótához hasonló, erdei gyümölcsös-mandulás piskótát sütöttem a minap, ami amellett, hogy finom, nagyon egészséges is. Tálalhatjátok fahéjjal és mézzel édesített sűrű görög joghurttal, vagy akár vaníliasodóval is! Jó étvágyat kívánok hozzá!


Hozzávalók:


  • 100 g Graham-liszt
  • 100 g darált mandula
  • 4 tojás
  • 4 ek. víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 nagy csipet só
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 100 g méz + a tetejére
  • 250 g vegyes gyümölcs (pl. mirelit erdei gyümölcs keverék)
  • szeletelt mandula a tetejére


Elkészítése:


A tojásokat szétválasztom, a fehérjét 4 evőkanál vízzel felverem. Ezután a sárgáját és a mézet keverem habosra a maradék vízzel. A lisztet összekeverem a sóval, a mandulával, az őrölt fahéjjal. A fehérjébe óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, belevegyítem a sárga részt, a citrom reszelt héját, legvégül pedig a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom, megszórom a gyümölccsel, szeletelt mandulával, majd csorgatok rá egy kevés mézet. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.



2011. október 15., szombat

Spaghetti alla limone



Havonta egyszer biztos eszünk spagettit, ezt a citromosat inkább nyáron készítem, de van úgy, hogy ősszel is megkívánom. Egyszerű, gyors, citromrajongóknak pedig kötelező!


Hozzávalók:

  • fél citrom frissen facsart leve, és reszelt héja
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. tejszín 
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 marék friss petrezselyem, felaprítva
  • parmezán a tetejére
  • kb. 200-250 g teljes kiőrlésű tönkölybúza spagetti

Elkészítése:


A tésztát lobogó sós vízben roppanósra főzöm, leszűröm, tálba szedem. A citrom héját egy tálba reszelem, a levét kifacsarom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a tejszínt, az olajat, sóval, borssal ízesítem, és alaposan összekeverem. A tésztát összeforgatom a citromos egyveleggel, megszórom petrezselyemmel, sajttal, és azonnal tálalom.

2011. október 12., szerda

Csőben sült burgonya



A csirke 40 gerezd fokhagymával elnevezésű étel köreteként ettük ...


Hozzávalók:


  • 1 kg lisztes burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 65 g reszelt sajt (pl. guyére)
  • csipetnyi szerecsendió
  • 315 ml főzőtejszín
  • 125 ml tej

Elkészítése:


Előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. A burgonyát meghámozzuk, éles késsel vékonyra felszeleteljük. Egy 23 x 16 cm-es hőálló edényt kivajazunk és kibéleljük a burgonya-szeletekkel, megszórjuk fokhagymával, sajttal, szerecsendióval, majd fűszerezzük a rétegek között, de hagyjunk egy kevés sajtot a tetejére is. Végül meglocsoljuk a tejszínnel elkevert tejjel, és rászórjuk a maradék sajtot. 50-60 percig sütjük, vagy amíg a burgonya átsül és a leve elfő. Ha a teteje túlzottan barnulna, borítsunk rá fóliát. Tálalás előtt 10 percig hagyjuk pihenni.


Forrás: Egy falat...Franciaország

2011. október 9., vasárnap

Pulykacomb meggyszósszal és polentagaluskával



"Kisjánykoromban" a meggyszószos hússal, főtt darával ki tudtak volna üldözni a világból. Valahogy mindig az iskolai menza jutott róla eszembe. Soha rá nem tudtam volna nézni. Aztán pár napja vettem egy nagy lélegzetet, no és Lajos Mari - Hemző Károly szerzőpáros receptjét, és csak azért is elkészítettem - lesz, ami lesz alapon - ezt az extrább változatot. Dara helyett polentával, a meggyszószban fahéjjal, chilivel és vörösborral. Irtó jó lett...komolyan! :-D


Hozzávalók:

  • 1 felső, bőrös pulykacomb (1 kg)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. pulykafűszersó
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • néhány salátalevél
  • 2 ek. olaj

a mártáshoz:

  • 600 g meggy (1 nagy kimagozott meggybefőtt)
  • 2 ek. méz
  • 1+1 dl testes vörösbor
  • 1!4 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet chilipor
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő

a polentához:

  • 4,5 dl víz
  • 150 g kukoricadara
  • szerecsendió
  • 10 g vaj

Elkészítése:


A pulykacombot leöblítjük, kicsontozzuk,  bedörzsöljük a fűszersóval és az áttört fokhagymával, majd összetűzzük, és sonkaszerűen megkötözzük. Sütőedénybe tesszük, meglocsoljuk olajjal, aláöntünk 1 dl vizet vagy fehérbort, mellédobjuk a vastagon felkarikázott hagymákat, aztán lefedjük és sütőben, 180°C-on puhára pároljuk. Végül fedetlenül, a pecsenyelével pirosra sütjük (1 óra + 25 perc).

A mártáshoz a meggyet megmossuk, kimagozzuk. A mézet serpenyőben karamellizáljuk, felöntjük 1 dl borral, hozzáadjuk a fahéjat, a chiliport, 1-1 csipet sót, borsot, végül a meggyet, és mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a méz elolvad. A maradék 1 dl borban elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, és sűrűsödésig főzzük. Melegen tartjuk.

A polentagaluskához vizet forralunk, beleszórunk 1 kk. sót, majd a kukoricadarát, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve, krémsűrűségűre főzzük. 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd beleolvasztjuk a vajat, és fedő alatt 8-10 percig puffasztjuk.

A pulykasültet deszkára emeljük, lehántjuk róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük. A polentából vízbe mártott kanállal galuskákat szaggatunk, a hús mellé rendezzük, megöntözzük pecsenyelével, és zöldfűszerlevelekkel díszítjük, azonnal tálaljuk. A forró mártást külön tálban kínáljuk hozzá.


Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 33 csirke- és pulykaétel


2011. október 8., szombat

Csokoládés, fahéjas kalács



A reggeli terén is a változatosság híve vagyok, de arról, hogy édes legyen nem vagyok hajlandó lemondani. Szívesen próbálok ki új recepteket, de szeretek kísérletezgetni is. Ez a kalács is ilyen improvizáció eredménye. Vajjal, szőlőlekvárral megkenve, frissen főzött kávé mellé...hmm...fantasztikus volt!


Hozzávalók:

  • 600 g Graham - liszt
  • 175 g natúr joghurt
  • kb. 2,5 dl tej
  • 3 ek. méz
  • 4 dkg élesztő
  • 100 g puha vaj, felkockázva
  • 1 tk. só
  • 6-7 dkg étcsokoládé vagy ízlés szerint több (min. 60%)
  • őrölt fahéj



    Elkészítése:


    A csokoládé és a fahéj kivételével a hozzávalókból, a szokásos módon hólyagos tésztát dagasztottam, kelesztőtálban kb. 1-1,5 óra alatt duplájára kelesztettem. A csokit a reszelő kis lyukú oldalán finomra reszeltem, és óvatosan összeforgattam a fahéjjal. A tésztát lisztezett deszkán átdolgoztam, hat részre osztottam. Mindegyiket rúddá formáztam, kinyújtottam, megszórtam a fahéjas csokoládéval, és mint a bejglit - a hosszabbik oldala felől feltekertem. 3-3 rudat összefontam, sütőpapírral bélelt tepsire téve, ismét a duplájára kelesztettem őket. A sütőt 180°C-ra előmelegítettem, a kalácsokat lekentem felvert tojással, és kb. 30 perc alatt mindkettőt megsütöttem.Szeletelés előtt teljesen hűtsük ki!


    Megjegyzés:  A két kisebb kalács helyett egy nagyobbat is süthettek. Értelemszerűen a sütési idő meg fog növekedni.


    2011. október 4., kedd

    Lecsós tarja rozsos bagettel



    A vasárnapi menü részeként lecsós tarját sütöttem. Igazából nem nagy dolog, hamar elkészül, és biztosan ezerféleképpen készítitek?! Én most - idő hiányában - az egyszerűbb, "mindent bele a tepsibe" változatot választottam. A bagett recept eredetije Citromhabtól (Rozsos bucik néven fut) származik, remélem nem bánja, hogy ennyire átalakítottam, de muszáj volt már a maradék rozskovászomat felhasználni. Bucikat sem volt kedvem formázni, így maradtam a jól bevált bagett formáimnál. Jó kis kaja, ha esetleg még valaki nem próbálta volna...érdemes...tényleg! :-D

    Hozzávalók:


    a lecsós tarjához:

    • 2 nagy szelet disznó tarja
    • 2 közepes méretű paradicsom
    • 3 kisebb méretű TV paprika
    • 1 kisebb méretű cukkini
    • 1 nagy vöröshagyma
    • 0,5 dl száraz fehérbor
    • só, frissen őrölt bors, pirospaprika
    • olaj


    3 rúd bagetthez:

    • 300 g finomliszt
    • 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
    • fél csomag Alnatura rozskovász
    • 1 csomag (9g) Alnatura szárított élesztő
    • 330 ml langyos víz
    • egy csipet aszkorbinsav
    • 2 kávéskanál só
    • 1,5 ek. olaj
    • 1 kk. méz


    Elkészítése:


    Egy kisebb tepsit kiolajoztam, belefektettem a sóval, borssal, pirospaprikával - mindkét oldalukon - befűszerezett hússzeleteket. A zöldségeket megmostam, felkockáztam, ezután rászórtam a hússzeletekre. Újra sóztam, borsoztam, és az egészet meglocsoltam fehérborral. 180°C-ra előmelegített sütőbe tolva pirosra sütöttem a hússzeleteket. Közben többször megforgattam őket.

    A bagett hozzávalóit tálba öntöttem, és a szokásos módon hólyagos tésztává dagasztottam. Langyos helyen a duplájára kelesztettem, három részre osztva formáztam, majd a tésztát bagett formában ismét duplájára kelesztettem. 220°C-os, vízgőzös sütőben kb. 20 perc alatt sültek meg. Miután kihűltek a bagettek, felkarikázva a hús mellé kínáltam.


      2011. október 2., vasárnap

      Fahéjas, fehérboros alma-körte lekvár



      Jelentem, idén már - legalábbis a terveim szerint - nem főzök be több lekvárt. Sok még a gyümölcs, de már annyira feltankoltunk lekvárból, hogy két évig bőven elég lenne. Az idei termés: szeder, szőlő, sárgabarack, levendulás sárgabarack, szilva, fahéjas-kardamomos szilva, fahéjas-fehérboros alma-körte lekvár. Szőlőből és szilvából ráadásul két adagot főztünk. Rengeteg idő, munka, de megérte a fáradságot, mert a házi lekvárnak nincs párja.


      Tavaly is főztem már alma-körte lekvárt, mivel annyira bejött, ezért idén sem hagyhattam ki. Egy kicsit változtattam csupán az ízvilágán: most fahéjas, fehérboros lett. Aki ismer, az tudja, hogy a türelem - legalábbis ha kóstolásról van szó - nem erényem, így hát egy üveg lekvárt kicsentem a dunsztból, hogy a reggelihez kínálhassam. Remekül passzolt a csokoládés-fahéjas kalácshoz! :-D


      Hozzávalók:

      • 700 g gyümölcs (alma és körte vegyesen)
      • 1 dl fehérbor
      • 1/2 csomag dzsemfix (12, 5 g)
      • 350 g cukor (befőző cukrot használtam)
      • ízlés szerint őrölt fahéj


      Elkészítése:

      Az almákat és a körtéket megmostam, meghámoztam, eltávolítottam a magházaikat, és kb. 1,5 cm-es darabokra vágtam őket. A bort egy kicsit felmelegítettem, beletettem a gyümölcsöket, a fahéjat, a cukrot. Az egészet felforraltam, és addig főztem, amíg a gyümölcsök teljesen meg nem puhultak, ekkor tettem hozzá a dzsemfixet. A továbbiakban a dzsemfix leírását követtem. A lekvárt kifertőtlenített üvegekbe töltöttem (a peremig), lezártam a tetejüket és néhány percre fejre állítottam őket. Száraz dunsztban hagytam a lekvárokat kihűlni.

      2011. október 1., szombat

      Szeptemberben ezeket a recepteket szerettétek a legjobban...

      Csirke 40 gerezd fokhagymával



      Múlt héten, vasárnap úgymond "francia napokat" tartottunk, nem szándékosan, csak valahogy így alakult. Készítettem ezt a csirkét, csőben sült burgonyával, desszertnek pedig málnás-szedres clafoutist. Az egészben sült csirkék terén eddig a grillcsirke állt a listánk élén, amióta kipróbáltuk ezt a receptet, azóta a grillcsirke mellőzésre került. A hús belül omlós, a bőre ropogós, a friss zöldfűszereknek köszönhetően kellemesen aromás. A krémes fokhagymagerezdek pedig...úhhh...nekem azok voltak a kedvenceim. :-D


      Hozzávalók:


      • 3 szál zellerzöldje
      • 4 szál petrezselyem
      • kb. 10 ág kakukkfű vagy ízlés szerint
      • kb. 5-6 ág rozmaring vagy ízlés szerint
      • 100 g tisztított vaj (olívaolaj is lehet)
      • 1,5 kg-os csirke, előkészítve
      • 1 nagy sárgarépa, karikákra vágva
      • 1 fej vöröshagyma, 4 cikkre vágva
      • 2,5 dl jó minőségű fehérbor
      • 40 gerezd fokhagyma, héjastul
      • só, frissen őrölt fekete bors

      köret:

      • 1 bagett, felszeletelve (opcionális)
      • csőben sült burgonya (opcionális)
      • bármilyen saláta


      Elkészítése:


      Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. A csirke belsejébe dugjuk a petrezselymet, a zellert, néhány ág kakukkfüvet, rozmaringot és néhány gerezd fokhagymát, ezután egy nagyobb méretű tűzálló tálba helyezzük. A vajat kikeverjük sóval, borssal, apróra vágott kakukkfűvel és rozmaringgal, majd a csirke bőre alá és a bőrére - mindenhova - jó alaposan bemasszírozzuk. Köré szórjuk a fokhagymát, vöröshagymát, sárgarépát, jó alaposan meglocsoljuk fehérborral, megszórjuk a maradék zöldfűszerrel. Ízlés szerint még sózhatjuk, borsozhatjuk. Az előmelegített sütőben pirosra sütöttem nagyjából fél órát, és a maradék 3/4 órában alufóliával letakartam.


      Köretnek csőben sült burgonyát kínáltam hozzá, de frissen sült bagettel is óriási. Tálaláskor óvatosan kimerjük a húst, a szaftot átöntjük egy kisebb lábosba, kihalásszuk belőle a fokhagymagerezdeket. A szaftot 2-3 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Ha zsír van a tetején, akkor azt kanállal előtte leszedjük. A csirkét feldaraboljuk, szaftot öntünk rá, és megszórjuk a fokhagymagerezdekkel. A bagettszeleteket megpirítjuk. A csirkét a zöldfűszerekkel díszítjük, és bagettel kínáljuk, amelyeket a fokhagyma puha húsával kenhetünk meg.

      Aki nem eszik kenyeret és burgonyát, bármilyen salátát kínálhat hozzá!


      Forrás: Egy falat...Franciaország - némi módosítással