Egyéb érdekességek...rólam

2011. augusztus 30., kedd

Dupla csokis, cukkinis sütemény



Nagy kedvenc nálunk a cukkinis sütemény - legyen az meggyes, csokoládés....bármilyen... -, mivel olyan finom szaftos. Érdemes dupla adagot készíteni belőle, mert 2-3 napig is eláll, sőt szerintem másnap sokkal puhább, finomabb. Tavaly többször volt már a blogon ehhez hasonló recept, lényegében ugyanazon az alapokon nyugszik ez a változata is, csak most fehér-, és étcsokival ízesítettem. Vigyázat, nálunk 5 perc alatt elfogyott! :-))


Hozzávalók:

  • 300 g cukkini, reszelve
  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 150 g finomliszt (lehet fehér tönkölyliszt is)
  • 150 g méz
  • 5 dkg étcsokoládé (70%-os), durvára vágva
  • 5 dkg fehér csokoládé, durvára vágva
  • 3 ek. 100%-os, cukrozatlan kakaópor
  • egy nagy csipet só
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 3 tojás
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1 tk. fahéj

a díszítéshez:

  • kb. 5 dkg fehér csokoládé
  • 1-2 ek. olaj
  • szeletelt mandula

Elkészítése:


A lisztet összekevertem a sóval, a sütőporral, a fahéjjal és a szódabikarbónával. A tojásokat habosra kevertem a mézzel, fokozatosan csorgattam hozzá az olajat. Belekevertem a cukkinit, majd a lisztes keveréket, legvégül pedig a durvára vágott csokoládét. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, megszórtam mandulával, és 180°C-ra előmelegített sütőbe tolva tűpróbáig (kb 25-30 perc) sütöttem. A fehér csokit gőz felett az olajjal felolvasztottam, és a megsült sütemény tetejére csorgattam. Miután a csokoládé megszilárdult, szeleteltem.

További cukkinis sütemény receptek:



- Cukkinis-diós sütemény meggyel


2011. augusztus 28., vasárnap

Granola cookies



A házi müzlit sokféleképpen fogyasztom: csak úgy magában, pohárkrémben, ropogósnak gyümölcsökkel, ezúttal pedig puha keksz formájában. Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy csak, ha megéhezünk egy pohár tej, joghurt kíséretében nemcsak egészséges, de finom rágcsálnivaló lehet. Én mindig tartok magamnál néhány darabot nasinak...soha nem lehet ugye tudni, mikor éhezik meg az ember lánya. :-D Bármilyen maggal, aszalt gyümölccsel készíthető. Én most aszalt barackot, mazsolát, mandulát, tökmagot, diót, szezámmagot és zabpelyhet tettem bele. A tojás miatt néhány napig eltartható, de azért készüljünk arra, hogy gyorsan párolog... :-DD


Hozzávalók:

  • 500 g granola (vagy házi müzli)
  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 150 g méz
  • 2 tojás
  • 3 tk. reszelt citromhéj / narancshéj
  • 160 g puha vaj / margarin
  • egy nagy csipet sütőpor (opcionális)

Elkészítése:


A müzlit összekeverjük a liszttel, a narancshéjjal, beledolgozzuk a tojást, a mézet és a felkockázott lágy vajat. Jól összedolgozzuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszából kanálnyi adagokat szaggatunk, kézzel golyóvá formázzuk, a tepsire helyezzük, és a kezünkkel ellapogatjuk. 180°C-ra előmelegített sütőbe téve 8-10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha halványbarna a kekszek alja. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni, ezután légmentesen záródó dobozba téve tároljuk.



Most néhány nap szünet következik, addig is nézelődjetek a régebbi receptek között! :-)

2011. augusztus 27., szombat

Good Morning Croissants...



... sodort tésztából. Természetesen Limara után, bár egy kicsit azért kísérletezgettem a receptjével. Remélem, nem bánja?! :-DD Isteni finom, de tényleg, nem túlzok. Mutatja ezt az alsó fénykép is: miközben fényképeztem megjelent két manócska, akik erősen a kiflikre pályáztak. Kattintottam néhányat, közben azt hallgattam, hogy: kész van máááár, kész vaaaan??? Lehet enni??? Aztán kiadtam a jelszót, gyors pusztítás. Egy kifli maradt, még egy kattintás, és az utolsó is eltűnt. Szerencsére a többit elrejtettem a reggeli kávé mellé. Persze azóta már mind elfogyott. A manócskáim pedig már meg is rendelték az újabb adagot. :-))

Én amarettos őszibarackdzsemmel töltöttem a mini kifliket, de bármivel lehet: sós és édes töltelékkel egyaránt. Pihe-puha tészta, a vajtól a rétegek csodásan elválnak (Limaránál megnézhetitek a fázisfotókat), csak úgy omlik az ember szájában. 

Ha valaki reggelire szánja, nyugodtan elteheti formázva a hűtőbe éjszakára. Reggel hideg sütőbe kell tenni, és amíg lefő a kávé, megterítünk, addig a kiflik is megsülnek. Érdemes nekiállni és elkészíteni, mert a dicséret tutira nem marad el... :-DD



Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg Graham-liszt
  • kb. 1-1,2 dl langyos tej
  • 1 dl savó
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 ek. méz
  • 1 tojás
  • 120 g tejföl
  • 5 dkg puha vaj

töltelék:

  • 15 dkg vaj
  • 1 ek. liszt


Elkészítése:


Az összes hozzávalóból egy nem túl lágy, de jól nyújtható tésztát dagasztottam. 20 percet hagytam pihenni, addig kikevertem a puha vajat a liszttel. A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtottam, és megkentem s lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem, kettévágtam, és ruhával letakarva pihentettem 2 órán keresztül. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam, és kisebb háromszögekre osztottam fel őket. Mindegyik végére egy kis lekvárt tettem, majd kifliket formáztam. Sütőpapíros tepsin ismét duplájára keltek, ezután felvert egész tojással megkentem a tetejüket. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sültek pirosra.



2011. augusztus 26., péntek

Citromos, vaníliás szederlekvár



Szerdánkén mindig kilátogatok a keszthelyi piacra, mert úgy szeretek alkudozni az árusokkal, illetve nézelődni a friss zöldségek és gyümölcsök között. Igaz, nekünk is hatalmas kertünk van, tele minden földi jóval, de nagy bánatomra szedrünk még nincs. Hétről-hétre megakadt a piacon a szemem a friss, érett szederhalmokon, de az ára eddig visszatartott. Az elmúlt szerdán végre - egy kis alkudozás után - a számomra még kifizethető áron jutottam néhány kiló szederhez. Rögtön tudtam, hogy a kedvencemet a citromos, vaníliás szederlekvárt fogom elkészíteni belőle.


Hozzávalók:


  • 3 kg szeder
  • 1,5 kg házi vaníliás cukor
  • 2 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • 2 citrom leve
  • 3 dzsemfix 3:1

Elkészítése:


A szedret megmostam, botmixerrel leturmixoltam. Hagytam azért benne nagyobb szemeket is, mert szeretem, ha vannak a lekvár darabos. Feltettem főni a citromlével és a vaníliarúd magjaival. Miután megpuhult a szeder, hozzáadtam a cukrot, és addig főztem, míg a cukor elolvadt, a lekvár pedig egy kissé besűrűsödött. Beletettem a dzsemfixet, a továbbiakban pedig a dzsemfix hátoldalán lévő leírást követtem. A lekvárt tiszta üvegekbe töltöttem, majd száraz dunsztban hagytam kihűlni.


2011. augusztus 25., csütörtök

Tortilla



Annak ellenére, hogy a mexikói konyha közel áll a szívemhez, étteremben sokszor eszem, itthon valahogy (eddig) ritkán készítettem. A hétvégén végül vettem a bátorságot: tortillát sütöttem, chili con carnet főztem. Először jöjjön a tortilla receptje, amit lényegében a Kifőztünk Magazin 2011. augusztusi különszámából lestem el. A változtatásom csupán annyi volt, hogy fele arányban használtam a kukorica és a finomlisztet. A tészta azonnal összeállt, és rendkívül egyszerű volt vele dolgozni. Szuper recept, csak ajánlani tudom!

Hozzávalók:

  • 300 g kukoricaliszt
  • 300 g finomliszt (BL 55)
  • 2 tk. só
  • 2 tk. sütőpor
  • 4 ek. olívaolaj
  • 4 dl langyos víz

Elkészítése:


A liszteket összekevertem a sóval és a sütőporral, hozzáöntöttem a vizet és az olajat, ezt követően az egészet összedolgoztam. Folpackkal letakarva fél órát pihentettem - addig előkészítettem a chili con carnet - majd 16 részre osztottam, gömböcöket formáztam, és letakarva újabb fél órát pihentettem. Jól belisztezett deszkán mindegyik golyóbist 2-3 mm vékonyra nyújtottam, és száraz serpenyőben hólyagosodásig sütöttem. Megfordítottam, és a másik felét néhány másodpercig sütöttem. Konyharuhával letakarva hagytam őket kihűlni. Ha másnapra is marad netán, zacskóba téve megőrzi a frissességét.


2011. augusztus 24., szerda

Hagymalekvár...



...mézzel készítve. Igazi különlegesség. Ajánlom sült húsokhoz, de szerintem a legfinomabb a kacsa-, és libamáj mellé.


Hozzávalók:


  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek. vaj
  • 10 dkg méz
  • 3 ek. balzsamecet
  • 1 ek. apróra vágott rozmaring
  • só, frissen őrölt fekete bors


Elkészítése:


A hagymát  felszeleteltem, és elkezdtem a vajon párolni. Amikor már aranybarna és puha, hozzáadtam a mézet és karamellizáltam. Nem kell sűrűn keverni. Sóztam, borsoztam, rozmaringgal ízesítettem. Üvegekbe töltöttem, és miután kihűlt, hűtőbe tettem.


Forrás: Nők Lapja Konyha, 2011. februári szám

2011. augusztus 23., kedd

Pasta alla Genovese



Ha gyorsan kell rittyenteni valami ebédet, akkor szoktam ezekhez a 20 perces receptekhez nyúlni. Amíg a tészta fő, összepépesítem a hozzávalókat, megterítek, aztán jöhet egy gyors pesto-tészta keverés (persze közben készül azért egy fénykép is :-DD), és az étel tálalva. Ugye mennyire egyszerű? :-D


Hozzávalók:

  • 1 marék friss genovai bazsalikom
  • 1 marék  fenyőmag
  • 1 marék pecorino
  • 1 marék parmezán
  • ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors, citromlé
  • kb. 1 dl olívaolaj
  • kb. 200-250 g teljes kiőrlésű tönkölybúza spagetti



    Elkészítése:


    A bazsalikomot, a fokhagymát, a fenyőmagot, a parmezánt, a pecorinót, az olajat mozsárba teszem, sóval, borssal és egy kevés citromlével ízesítem. Ezután az egészet krémesre töröm. Ráöntöm a frissen, al dente-re főzött tésztára, és azon nyomban tálalom.


    Isteni!


    *Ötlet: Essen & Trinken Magazin 2011. augusztusi száma

    2011. augusztus 22., hétfő

    Mézes rizspuding fahéjas karamellkrémmel és szederrel




    Apum kedvében szerettem volna járni, ezért rizspudingot főztem neki a minap. Maradt még egy üvegcse fahéjas karamellkrém, és egy doboz szeder, amik sürgős felhasználásra vártak, ezért a vaníliás helyett egy kicsit extrább ízesítésű pudingot készítettem. A siker és a dicsérő szavak természetesen nem maradtak el... mindenki jóízűen falatozott. :-D






    Hozzávalók:

    • 200 g rövid szemű rizs
    • 250 ml víz
    • 100-150 g méz
    • 1 liter tej
    • 4 ek. kukorica keményítő
    • 1 ek vanília-kivonat vagy 1 vaníliarúd kikapargatott magjai

    a rétegzéshez:






    Elkészítése: 


    Öntsünk a rizsre 250 ml vizet, és főzzük egy csipet sóval, amíg a rizs teljesen magába nem szívja. Hozzákeverjük a mézet, a vanília-kivonatot, és most 250 ml tejet. Állandó kevergetés mellett - a tejet fokozatosan hozzáadva - a rizst puhára főzzük. Az utolsó adag tejben elkeverjük a keményítőt, és besűrítjük vele a pudingot. A tálkák aljára egy kanál karamellkrémet, erre néhány szem szedret teszünk. Ráöntjük a még meleg pudingot, végül a tetejét szederrel díszítjük. Langyosan tálaljuk.






    *Ötlet: Egy falat...Marokkó

    Mentás, cukkinis tócsni



    Kata (Kata spájza) bejegyzése hívta fel a figyelmemet arra, hogy milyen régen ettünk már cukkinis tócsnit. Télen-nyáron egyaránt készítem - hasonlóan Katához -, nagyon szeretjük mi is. Ha kedvem szottyan rá egy kevés sajttal (pl. feta) dúsítom, de sajt nélkül is laktató, egészséges fogás. Menta helyett készíthetitek frissen vágott kaporral, tárkonnyal is, de nekem ebben a melegben jobban esett a menta friss aromája. A tócsnit én is sűrű, sok fokhagymával ízesített görög joghurtba mártogatom, mert szerintem úgy az igazi! :-D

    Hozzávalók:

    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • kb. 10-15 db mentalevélke
    • 1 tk só
    • frissen őrölt bors
    • 400 g cukkini, lereszelve
    • 1 nagy tojás
    • kb. 130-140 g tönkölybúza liszt

    a sütéshez:

    • olaj

    a mártogatóhoz:

    • sűrű görög joghurt
    • egy csipet só
    • ízlés szerint zúzott fokhagyma
    • ízlés szerint frissen őrölt bors

    Elkészítése: 


    A cukkinit a reszelő nagy lyukú részén lereszelem, sózom, 15 percre félre teszem, majd kinyomkodom a leve nagy részét. A hagymát, fokhagymát, mentát a késes robotgépemmel összevágom, ezután a cukkinihez keverem. Beleütöm a tojást, borsozom, és a liszttel összekeverem. A liszt mennyisége hozzávetőleges, függ attól, hogy mennyire leves a cukkini. A lényeg, hogy egy könnyen formázható, sűrű tésztát kapjunk. A serpenyőben olajat hevítek, kanállal beleadagolom a masszát, egy kicsit ellapítom őket. Néhány perc alatt mindkét oldalát pirosra sütöm, papírtörlőn lecsepegtetem. A joghurtot kikeverem sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Az elkészült tócsnikat a mártogatóval és friss salátával tálalom.

    2011. augusztus 21., vasárnap

    Almás-szedres ropogós



    Ez az édesség nem csak almából és szederből, hanem bármilyen idénygyümölcsből elkészíthető. Lehet bátran kísérletezni! :-D Bevethetjük reggelire, vagy a nyári hőségben vaníliafagyival, házi krémsajttal, görög joghurttal uzsonnára is. Mi az egészet  egy szempillantás alatt elpusztítottuk, és mind a 10 ujjunkat megnyaltuk utána! :-D


    Hozzávalók:


    • 4 nagyobb méretű alma, felkockázva (a héját rajta hagyom)
    • 200 g szeder
    • fél citrom leve
    • 2 tk. őrölt fahéj
    • 100 g méz (ízlés szerint lehet több is)
    • 1,5 ek. kukorica keményítő
    • 100 g hideg vaj, felkockázva
    • 180 g házi granola dióval és tökmaggal
    • 25 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

    a tálaláshoz:

    • natúr házi krémsajt, sűrű görög joghurt, vaníliafagyi stb.

    Elkészítése:
     

    Egy magas falú 28 cm-es pitetálba halmozom a gyümölcsöket, meglocsolom citromlével, mézzel, megszórom kukorica keményítővel, fahéjjal, és 10 percre a 180°C-ra előmelegített sütőbe tolom. A granolát összekeverem a liszttel és egy csipet sóval, egyenletesen rászórom a félig megsült gyümölcsökre, ezután rákockázom a vajat, és visszatolom a sütőbe 15-20 percre. Addig sütöm amíg a gyümölcsök teljesen meg nem puhulnak, a vaj el nem olvad, a granola pedig aranybarnára pirul. Egy kicsit hagytam hűlni, tányérokba szedtem, natúr házi krémsajttal tálaltam.


    ˝*Ötlet: Bill Granger: Most te főzz!

    2011. augusztus 20., szombat

    Amarettos őszibarckdzsem



    Apum egyik hobbija a kertészkedés, ezért nyaranta rengeteg gyümölcs érik nálunk. Anyum és nagyanyám főzik be a hagyományos lekvárokat, dzsemeket, én meg vagyok az "újító". A méhecskéink megporzásának köszönhetően idén is gyönyörűek és lédúsak az őszibarackjaink. Nem győzzük őket enni, ezért - idén először - főztem belőlük dzsemet is. ...és mert az amaretto likőr az egyik kedvencem, próbaképpen löttyintettem bele egy keveset. Szuper lett! :-D


    Hozzávalók:

    • 2,5 kg érett őszibarack
    • 1 kg cukor
    • 1,5 dl amaretto likőr
    • 3 db 3:1 dzsemfix

    Elkészítése:

    A barackokat megmostam, kimagoztam, felkockáztam. Egy nagy fazékba öntöttem őket, és botmixerrel a 3/4-ét összepürésítettem, folyamatos kevergetés mellett feltettem főni, amikor már teljesen megpuhultak a barackok hozzáadtam a cukrot, az amarettot, majd 15-20 perc elteltével a dzsemfixet is. A továbbiakban a dzsemfix utasításai szerint jártam el. A dzsemet sterilizált üvegekbe töltöttem, majd száraz dunsztban hagytam őket kihűlni.

      2011. augusztus 19., péntek

      Házi granola dióval és tökmaggal



      Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. A szervezetünk egész éjjel tartaléküzemmódban volt, 6-8 órája nem ettünk és ittunk, a gyomrunk teljesen kiürül, pedig a testünknek reggel energiára van szüksége a működéshez. Nekem a reggel soha nem indulhat jól reggeli nélkül. Előszeretettel eszem zabkását, köleskását, gyümölcssalátát, mézes puffasztott tönkölybúzát, és mindig van itthon granola is. Az utóbbi elkészítéséhez most diót és tökmagot használtam, de igazából bármilyen variációban el tudom képzelni. Görög joghurttal, tejjel, néhány szem friss vagy aszalt gyümölccsel szerintem ideális reggeli. És ami még nagyon fontos, hogy szigorúan mézzel édesítem. Ti mit szoktatok reggelizni??? :-D


      Hozzávalók:


      • 40 dkg zabpehely
      • 15 dkg dió, durvára vágva
      • 10 dkg tökmag
      • 10 dkg mazsola
      • 15 dkg méz
      • 50 ml olívaolaj (ebből 1-2 ek. lehet tökmagolaj is)
      • ízlés szerint fahéj és kardamom

      Elkészítése:


      A zabpelyhet, a diót, a tökmagot, a mazsolát összekevertem, ízesítettem sóval, fahéjjal, kardamommal és mézzel. Hozzáöntöttem az olajat, és alaposan összeforgattam. Egy közepes méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral, ráöntöttem a keveréket, és egy kanál segítségével szétterítettem. 160°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöttem, közben többször is átkevertem.


      Megjegyés: Nem csak reggelire, hanem uzsonnára is ajánlom.


      További granola receptem:


      A reggeli fontosságáról még Árvai Krisztinánál olvashattok.



      Cukkinis, gerslis lecsó



      A lecsóról nem tudnék lemondani. Nem készítem gyakran, de ha rám jön a lecsóevés, akkor nagy adagot főzök belőle, hogy másnapra is bőven maradjon. Ez most egy cukkinis változat, de akár ki is lehet hagyni belőle.  Dúsabbá lehet tenni házi kolbász karikákkal, vagy akár gombával is, de ebben a formában is megállja a helyét. 


      Jó étvágyat kívánok hozzá!



      Hozzávalók:

      • 2 nagy hagyma, felaprítva
      • 1 nagy zsenge cukkini, karikákba, majd negyedekbe vágva
      • 5 nagyobb paradicsom, felkockázva
      • 6-7 nagyobb paprika, felkockázva
      • 200 g gersli
      • pirospaprika, só, frissen őrölt fekete bors
      • olaj

      Elkészítése:


      A hagymát olajon megpirítom, megszórom pirospaprikával. Rádobtam a paradicsomot, pár perc elteltével a paprikát és a cukkinit is. Sózom, borsozom, majd néhány percet fedő alatt párolom. Nem szoktam hozzá folyadékot tenni, mert a zöldségek sok levet eresztenek. Beleöntöm a gerslit, és a lecsót addig párolom, míg a gersli roppanósra nem puhul. Frissen sült kenyeret ajánlok hozzá!



      2011. augusztus 18., csütörtök

      Sült paprika feta sajttal




      Ez számomra a "SALÁTA"...  Vacsira, ebédre, vendégeknek, partira, grillezéshez is bevethető. Előre is el lehet készíteni, tálalás előtt 1 órával a hűtőből kivenni, rászórni a fűszereket, magokat, és már készen is van. Nem tudok jobb szót rá: fantasztikus! Hetekig elélnék rajta! :-))


      Hozzávalók:

      • 6-7 db kápia paprika (fejenként egy-két darab)
      • olívaolaj
      • só, frissen őrölt bors
      • feta sajt (5-6 dkg két személyre)
      • friss bazsalikom, petrezselyem
      • pirított fenyőmag


      Elkészítése:


      A sütőt 240°C-ra előmelegítettem, és alufóliával bélelt tepsiben a paprikákat megsütöttem. Amikor a héja fekete és hólyagos, egyszer megfordítottam őket. A paprikákat egy nagy mély tálba tettem, folpackkal lefedtem, és 15 percre félre tettem. A héjukat lehúztam, majd a húsukat csíkokra vágtam, és olívaolajjal meglocsoltam. Másnapig hűtőbe tettem. Tálalás előtt 1 órával kivettem, egy tálra rendezgettem őket, majd sóztam, borsoztam, felaprított zöldfűszerekkel, pirított fenyőmaggal és fetával megszórtam.

       

      Forrás: Chili & Vanília

      2011. augusztus 17., szerda

      Római köményes céklasaláta



      Ha vacsorázom, soha nem eszek semmi tartalmas, gyomrot megterhelő fogást, hanem előszeretettel készítek turmixot, vagy valamilyen salátát. A nyári estéken pedig különösen jól esnek a friss hozzávalókból készült, hűsítő fogások. Ez a saláta grillezések alkalmával, vendégek fogadásakor is bevethető, akár előételként, akár a főfogás mellett köretként. Egyszerű, de mégis különleges! :-)


      Hozzávalók:


      • 6 cékla
      • 80 ml olívaolaj
      • 1 ek. vörösborecet
      • fél tk. őrölt római kömény
      • 1 fej vöröshagyma
      • 2 ek. apróra vágott petrezselyem
      • frissen őrölt fekete bors




      Elkészítése:


      A cékla szárát vágjuk le, de a gyökeret hagyjuk a gumón, jól mossuk meg, majd sós vízben egy órán át főzzük, amíg megpuhul. Hagyjuk kihűlni.
      Egy salátástálban keverjük össze az olívaolajat és az ecetet, adjuk hozzá a római köményt és egy jó adag frissen őrölt fekete borsot.


      A céklát hámozzuk meg, vágjuk le a gyökereit, majd szeljük vékony gerezdekre, és adjuk az öntethez. A vékony gerezdekre vágott hagymát adjuk a céklához. A salátát melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.


      Forrás: Egy falat...Marokkó

      2011. augusztus 16., kedd

      Spaghetti alla carbonara



      Napok óta jár már a buksimban a carbonara spagetti gondolata, ma végre sikerült eljutni odáig, hogy a gyakorlatban is megvalósítsam. Mennyei ebéd lett belőle egy jó pohár rosé társaságában! :-D


      Hozzávalók:


      4 személyre

      • 45 dkg spagetti (nálam teljes kiőrlésű tönkölybúzából)
      • 1 ek. olívaolaj
      • 25 dgk pancetta vagy húsos szalonna, felaprítva
      • 4 tojás 
      • 5 ek. tejszín
      • só és frissen őrölt fekete bors
      • 4 ek. frissen reszelt parmezán

      Elkészítése:


      Nagy fazék sós vizet forralunk. Beletesszük a tésztát, és 8-10 perc alatt éppen csak puhára főzzük (al dente). Közben az olívaolajat a serpenyőben felforrósítjuk. Beletesszük a szalonnát, és közepes tűzön, gyakori keverés mellett 8-10 percig sütjük. Nagy tálban felverjük a tojásokat a tejszínnel, és sóval, borssal ízesítjük. A tésztát leszűrjük, és visszatesszük a lábosba. A tésztára öntjük a szalonnát, majd a tojásos keveréket és rászórjuk a parmezán felét. Jól elkeverjük, és előmelegített tálalóedényre halmozzuk. A maradék sajttal meghintjük, és azonnal tálaljuk.


      Forrás: Szakácskönyvtár: Olasz konyha

      2011. augusztus 15., hétfő

      Ecetes savanyú szilva




      Ez az ecetes szilva is egy olyan "nagymamáinkat" idéző finomság, ajánlom húsok mellé (pl. vadhús). Biztos sokan felkaptátok a fejeteket arra, hogy "ecetes" (fúúúúj), Szerintem érdemes megkóstolni, mert tényleg nagyon finom. :-D Igazi különlegesség! :-D


      Hozzávalók:


      5 üveghez:

      • 2,5 kg érett, magvaváló szilva
      • üvegenként 2 gerezd összevágott fokhagyma
      • 30 dkg kristálycukor
      • 1 liter víz
      • 2-3 szem szegfűszeg
      • 2-3 egész fahéj
      • üvegenként 1 ek. 10%-os evet
      • üvegenként késhegynyi szalicil


      Elkészítése:


      A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk, majd sterilizált üvegekbe rakosgatjuk. Minden üvegbe két gerezd összevágott fokhagymát rakunk.  A vízből, a cukorból, a szegfűszegből és a fahéjból szirupot főzünk, majd még forrón az üvegekbe töltjük. Mindegyik tetejére 1 evőkanálnyi ecetet és egy késhegynyi szalicit teszünk, legvégül száraz dunsztban hagyjuk az egészet kihűlni. Azonnal fogyasztható, de télire is eláll.


      Forrás: Vas népe konyhája: Ecetes savanyú szilva (Rózsa Károlyné receptje)


      2011. augusztus 14., vasárnap

      Szilvás-mákos lepény




      Hálás tészta a túrós-olajos tészta, hamar összeáll, könnyen formázható és nem szárad ki hamar. Én csak most készítettem ilyet először, de azt hiszem nagyon rákaptam.

      Az újságosnál a kezembe került az Essen & Trinken Magazin augusztusi száma, belelapoztam, és nagyon megtetszettek az aktuális receptjeik, köztük ez a szilvás-mákos sütemény is. Persze - szokásomhoz híven - egy kicsit átalakítottam, de azért nagy vonalakban maradtam a Magazin által közölt receptnél.

      Nagy és kalóriadús adag, egy kisebb szelet egy főre bőven elég. És azt már nem is kell írnom ugye, hogy mennyire finom...


      Hozzávalók:


      a mákos masszához:

      • 500 ml tej
      • 125 g nádcukor
      • 60 g méz
      • 300 g őrölt mák
      • 100 g búzadara
      • 150 g lágy vaj
      • 2 tojás (M-es méretű)
      • 1 tk. reszelt citromhéj
      • 3 ek. citromlé
      • 1 tk. őrölt fahéj
      • 50 g mazsola

      a szilvás részhez:

      • 1,5 kg szilva magozva, négybe vágva
      • 100 g szilvalekvár

      a túrós-olajos tésztához:

      • 250 g túró
      • 1/2 tk. őrölt fahéj
      • 100 ml tej
      • 125 ml olaj
      • 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
      • 200 g finomliszt
      • 4 tk. sütőpor




      Elkészítése:


      A mákot a tejjel, a cukorral, a mézzel, a sóval, a citrom levével, héjával és egy csipet sóval felfőzzük, hozzáadjuk a búzadarát és 7-8 percig tovább főzzük. Félretesszük, hogy teljesen hűljön ki, majd belekeverjük a lágy vajat és a két tojást. 
      A tészta hozzávalóiból egy könnyen formázható, de nem ragadós bucit gyúrunk. Lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy 30x40 cm-es tepsit kibélelhessünk vele. 1 cm-es magasságban készítsünk neki peremet.

      Simítsuk rá a tésztára a máktölteléket, rakosgassuk rá a felnegyedelt szilvákat, majd 200°C-ra előmelegített sütőbe tolva 35-40 perc alatt süssük meg. A lekvárt egy kevés vízzel felmelegítjük, majd a lepényre kenjük (ez a lépés elhagyható, elég édes lesz enélkül is). Türtőztessük egy kicsit magunkat, mert ez a sütemény csak hidegen szeletelhető! :-D


      Forrás: Essen & Trinken Magazin 2011. augusztusi száma


      * A túrós-olajos tészta és a belőle készült sütemény állagban a kelt tésztára hasonlít, de természetesen nem kell keleszteni. A tészta rugalmas, és csak frissen jó igazán. A tészta lisztből, sütőporból, tehéntúróból, olajból, cukorból, tejből és/vagy tojásból áll. Ebből a tésztából kiváló aprósüteményeket, pitéket, lepényeket süthetünk. (Dr. Oetker: A sütés öröme)

      2011. augusztus 13., szombat

      Fahéjas karamellkrém...




      ... a crépeshez. Igazából nem csak palacsintához, hanem bármely édességhez (pohárkrémekbe, bonbonokba) el tudom képzelni. Csínján kell adagolni, mert elég ütős! :-D


      Hozzávalók:

      • 4 dl tejszín
      • 250 g méz
      • 250 g nádcukor
      • 1 nagy csipet só
      • 1 tk. fahéj
      • 8 g vaj

      Elkészítése:

      A mézet, a cukrot és a vajat sötétbarnára karamellizáljuk, majd óvatosan hozzáöntjük a tejszínt. Egy csipet sóval és fahéjjal ízesítjük. Állandó kevergetés mellett besűrítjük, üvegekbe töltjük. Néhány napig hűtőben eláll. 


      Crépes körtével és fahéjas karamellkrémmel





      Úgy nagyjából kéthetente kerül náluk a palacsintának valamely formája az asztalunkra. Nagyon szeretjük - hidegen és langyosan is -  mindenféle változatban, ízkombinációban. Az én szívem az amerikai palacsinta mellett leginkább a francia palacsintához (crépes) húz, bár a jó kis "magyar" túrós, kakaós, fahéjas, diós-lekváros palikat sem vetem meg! SŐT! :-DD Ma is franciásra vettem a figurát, és a tárkonyos csirkeragu leves mellé crépes-eket sütöttem, melyeket körtével és fahéjas karamellkrémmel tálaltam. Az pedig nem is kérdéses, hogy mennyire finom... :-D

      Hozzávalók:


      a francia palacsintához:

      • 75 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
      • 2 tojás
      • 150 g finomliszt
      • 2 ek. olaj/olvasztott vaj
      • 2,5 dl tej


      a körtés részhez:

      • 4 db érett körte
      • 2 egész szegfűszeg
      • ízlés szerint citromlé
      • ízlés szerint méz  (elhagyható)
      • 1 csipet fahéj

      a tálaláshoz: fahéjas karamellkrém (A receptet lásd hamarosan!)


      Hozzávalók:


      Palacsintát sütni - szerintem - mindenki tud, ezért nem részletezem pontosan, hogyan is kell. A fenti hozzávalókat a szokásos módon összekeverjük, majd 30 percet pihentetjük. 8 palacsintát sütünk belőle. A körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, lábosba tesszük. Mézzel, citromlével, fahéjjal és két egész szegfűszeggel együtt puhára pároljuk, félretesszük. A palacsintákat négybe hajtjuk, tányérra rendezzük, ezután melléhalmozzuk a párolt körtét, legvégül pedig meglocsoljuk a karamellkrémmel.


      Forrás: A palacsinta receptje Lajos Maritól való. Nők Lapja 2011. július 20. A változtatás csak annyi, hogy fele arányban teljes kiőrlésű lisztet használtam.

      2011. augusztus 12., péntek

      Fahéjas, kardamomos szilvadzsem



      A "NAGY" kedvenc nálunk a szilvadzsem, de soha sem tudunk belőle elég mennyiséget készíteni. Szeretjük sütibe, palacsintába töltve, mártásokhoz, és még sorolhatnám. Ezúttal egy kicsit újítottam a fűszerezés terén: fahéjjal, kardamommal. És, hogy mennyire passzolnak az ízek...meglátjátok, ha kipróbáljátok?! :-D


      Hozzávalók:

      • 5 kg szilva 
      • 2 kg cukor
      • 6 db 3:1 dzsemfix
      • ízlés szerint őrölt kardamom
      • ízlés szerint fahéj
      • szalicil

      Elkészítése:


      Igazság szerint, a nagyanyám a szilvadzsemhez nem szokott cukrot tenni, de idén az időjárási viszontagságok miatt, valahogy nem lettek olyan mézédesek a szilváink, ezért kénytelen voltam cukorral befőzni. A szilvát megmostam, kimagoztam, ledaráltam (azért, hogy a bőre ne maradjon benne egészben). Egy nagy fazékban folyamatos kevergetés mellett feltettem főni (vigyázzunk, hamar lekapja!), amikor már kellően megfőtt hozzáadtam a cukrot, majd 15-20 perc elteltével a dzsemfixet is. A továbbiakban a dzsemfix utasításai szerint jártam el. A dzsemet sterilizált üvegekbe töltöttem, egy kevés szalicilt szórtam a tetejére, majd száraz dunsztban hagytam őket kihűlni.


        2011. augusztus 11., csütörtök

        Mézes madártej



        Tudom, hogy ez nem az "igazi" madártej recept, de azért bátorkodom megmutatni nektek, hogy mi hogyan szeretjük. Természetesen mézzel készítjük, és a krémet egy kicsit besűrítjük, nem hagyjuk annyira hígra. Nagyon finom!


        Hozzávalók:

        dupla adaghoz:

        • 12 tojás
        • 20 dkg méz
        • 1,5 liter tej
        • 2 nagy csipet só
        • 2-3 ek. keményítő (pl. kukorica)
        • 1 vaníliarúd

        Elkészítése:


        A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tejet felforraljuk a vaníliarúd magjaival, majd egy kanál segítségével beleszaggatjuk, és megfőzzük a fehérjehabot. Egy szűrő segítségével kiszedjük, leszűrjük, félretesszük. A tejet átszűrjük, a tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt is. A tejet visszatesszük a tűzre, újra felforraljuk, ezután állandó kevergetés mellett beleöntjük a tojásos keveréket, egy kicsit besűrítjük. A krémet tálkákba tesszük, ráhalmozzuk a fehérje galuskákat, és reszelt étcsokoládéval díszítjük (nálunk annyira meleg volt, hogy a fényképezés közben a reszelt csokiból olvadt csoki lett :-DD).


        2011. augusztus 10., szerda

        Csőben sült rigatoni erdei gombával



        Réka - a Körhinta blog írója - a minap az ebéd fontosságáról írt bejegyzésében. Én is támogatom ennek, és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak a fontosságát a mindennapokban, ezért gondoltam, készítek egy olyan ebédet, amit akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetünk. Előző nap este egy nagyobb adaggal vacsorára elkészítjük, a maradékot elcsomagolhatjuk, másnap ebédre pedig felmelegíthetjük. Tudom, hogy ez a tésztaétel is frissen a legfinomabb, de azért nem sokat veszít az élvezeti értékéből. Legalább nem szendvicset, vagy egyéb egészségtelen dolgokat eszünk. Én is úgy hiszem, hogy az ebédnek mindig meg kell adni a módját, még ha csak 20 percünk is van rá munka közben, mert ez nagyban befolyásolja az ember életminőségét.


        Hozzávalók:


        • 300 g csiperke gomba, felszeletelve
        • 5 g szárított erdei gomba egy kevés langyos vízbe beáztatva
        • 300 g teljes kiőrlésű tönköly rigatoni
        • friss kakukkfű
        • friss rozmaring 
        • 1 csokor friss petrezselyem
        • 1 közepes méretű vöröshagyma
        • 2-3 gerezd fokhagyma
        • frissen őrölt  bors
        • 2 tojássárgája
        • 15 dkg sajt (pl. fontina, edami)
        • 7-8 dkg reszelt parmezán

        a besamell mártáshoz:

        • 3 ek. vaj (60 g)
        • 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
        • 5 dl tej
        • frissen őrölt bors és szerecsendió

        Elkészítése:


        A hagymát apróra vágjuk és kevés vajon vagy olívaolajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a gombát, a szárított erdei gombát (a levét is!), sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítjük, majd puhára pároljuk, félretesszük.

        Közben nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát al dente-re főzzük. Leszűrjük, és egy kevés olívaolajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon össze.

        A besamellhez olvasszuk meg a vajat. Először egy serpenyőben közepes hőfokon addig melegítsük a vajat, amíg pezsegni kezd. Ne hagyjuk megpirulni. Pirítsuk meg rajta a lisztet. Ezután állandóan kevergetve, lassan adjuk hozzá a felforrósított tejet. Lassú tűzön sűrítsük be a mártást, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Keverjük bele a reszelt edami sajtot.

        A sütőt 200°C-ra melegítsük elő. Egy nagyobb tűzálló tálat vajazzunk ki. Keverjük össze a tésztát, a gombát a felvert tojássárgájával és az apróra vágott petrezselyem 2/3-ával. Tegyük a kivajazott sütőtálba, öntsük rá a sajtos besamellt, legvégül szórjuk meg a maradék petrezselyemmel és a reszelt parmezánnal. 

        A tésztát a sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal tálaljuk.



        Ötlet: Szakácskönyvtár - Olasz konyha; A besamell mártás receptjét a Tésztalekxikon c. könyvből vettem.



        *Rigatoni: kicsi, vastag, hornyolt csőtészta

        2011. augusztus 9., kedd

        Fűszeres limoncello



        A finom borokon kívül - mint azt már korábban is írtam - egyáltalán nem iszom alkoholt, viszont főzéshez, sütéshez, fagylaltokhoz előszeretettel használom, és ajándékba is szívesen adom. Két hete tettem szert erre a szép üvegcsére, semmiképpen sem hagyhattam üresen. A limoncellora esett a választásom, alig vártam, hogy leteljen a két hét, mert nagyon kíváncsi voltam már az ízére. Két nagyobb üvegcsét töltöttem tele, ebből az egyiket elajándékoztam, a másikkal pedig komoly - egyelőre még titkos :-D - terveim vannak. Be kell, hogy valljam nektek, annak ellenére, hogy nem rajongok az alkoholokért, azért megkóstoltam, és nagyon elnyerte a tetszésemet. Kellemesen citromos, fűszeres...igazi nyári hangulatot idéző itóka!  


        Hozzávalók:

        • 6 citrom (lehetőleg kezeletlen)
        • 7 dl ízesítetlen vodka
        • 1 fahéjrúd
        • 3 egész szegfűszeg
        • 3,5 dl víz
        • 15 dkg cukor

        Elkészítése:


        A citromokat vékonyan meghámozzuk, a fehér résznek nem szabad belekerülnie, mert attól a likőrünk keserű lesz. Beledobáljuk a citromok héját, a fahéjat és a szegfűszeget egy lezárható üvegbe, ráöntjük a vodkát, majd szorosan lezárjuk. Két hétig érleljük, ennek elteltével a cukorból és a vízből szirupot főzünk. Ha a szirup teljesen kihűlt, összekeverjük a citromos vodkával. Szűrőn átszűrve díszes üvegekbe töltjük. Fogyasztás előtt a mélyhűtőbe téve jól behűtjük - a poharakat is -, így a legfinomabb! :-DD


        Forrás: Dolce Vita: Limoncello

        2011. augusztus 8., hétfő

        Levendulás körtetorta



        Szeretek - és sokszor szoktam - könyvből főzni. Rengeteg szakácskönyvem van, a gyűjteményem pedig egyre bővül (a blogon látható lista kb. csak az 50%-a, igyekszem majd frissíteni). :-DD Az egyik kedvencem most az Egy falat... könyvsorozat, ami a TV Paprika gondozásában látott napvilágot. A francia gasztronómiáról szólót forgatom mostanság a leggyakrabban, így ismét ebből a kötetből választottam.

        Mivel még nincs almaszezon, körténk viszont rengeteg van idén is, ezért almatorta helyett körtetortát sütöttem. Annyira jól sikerült, hogy az egész még langyosan elfogyott! :-D


        Hozzávalók:


        az omlós tésztához:

        • 340 g finomliszt
        • kis csipetnyi só
        • 150 g sótlan vaj
        • 90 g porcukor
        • 2 tojás, felverve


        a créme pátissiére-hez:

        • 3 tojássárgája
        • 63 f finom szemű kristálycukor
        • 15 g kukoricaliszt
        • 5 g finomliszt
        • 280 ml tej
        • 1 vaníliarúd
        • 7 g vaj


        további hozzávalók:

        • 4 nagyobb, érett körte
        • levendulás sárgabarack-dzsem




        Elkészítése:


        Az omlós tészta elkészítése:


        A lisztet és a sót egy kupacban a munkalapra szitáljuk, fúrunk egy lyukat a közepébe. A vajat a lyukba tesszük, és ujjainkkal puhára csipkedjük. A vajhoz adjuk a cukrot és jól összedolgozzuk. Apránként beledolgozzuk a lisztet, a keverékre szórva és belenyomkodva, amíg durva tésztát kapunk. Gyúrjuk tovább, és néhányszor kinyújtjuk, amíg összeáll sima tésztává. Golyót gyúrunk belőle, fóliába csavarjuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A tésztát kissé lisztes felületen kör alakúra nyújtjuk, és egy 23 cm-es, kerek formába simítjuk. Hűtőszekrényben 20 percig hűtjük. A tésztára zsírpapírt borítunk, és vaksütéssel 10 percig sütjük. Azután levesszük róla a nehezéket, és további 3-5 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a tészta átsül, de a színe még világos.


         A créme pátissiére elkészítése:


        A tojássárgáját világosra, krémesre keverjük a cukor felével. Beleszitáljuk a kukorica-, finomlisztet, és jól összedolgozzuk. A tejet, a maradék cukrot és a vaníliarudat egy lábosba tesszük. Amint felforr, leszűrjük és a tojásos keverékre öntjük, közben folyamatosan kevergetjük. Visszaöntjük egy tiszta lábosba és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk - eleinte csomós lesz, de simára tudjuk keverni. Két percig forraljuk, azután belekeverjük a vajat, és félretesszük hűlni.





        A tésztát megkenjük sárgabarack-dzsemmel, megtöltjük a krémmel. A körtéket meghámozzuk és kimagozzuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A szeleteket elrendezzük a tészta tetején, és 25-30 percig sütjük, amíg a körték aranyszínűre pirulnak és a tészta átsül. Hagyjuk teljesen kihűlni (Nah, persze, ha ez olyan könnyen menne! :-D  )

        Porcukorral meghintve tálaltam, de akinek kedve van, a körték tetejét is megkenheti dzsemmel, hogy jobban csillogjanak. A dzsemhez egy evőkanál vizet öntünk, felolvasztjuk, leszűrjük, hogy ne maradjon csomós, majd ecsettel rákenjük a körtékre.

        Nagyon finom! :-D


        Forrás: Egy falat...Franciaország: Almatorta - néhány változtatással