Egyéb érdekességek...rólam

2010. július 30., péntek

Házi tészta...



Hozzávalók:


  • 30 dkg finomliszt (B 55)
  • 30 dkg rétesliszt
  • 6 egész tojás


Elkészítése:

  1. A lisztet átszitáljuk, fa gyúródeszkára öntjük, a közepébe krátert készítünk, és ide ütjük a tojásokat.
  2. Villa segítségével folyamatosan beledolgozzuk a lisztet, majd kézzel homogén tésztává gyúrjuk.
  3. 4 gombócok készítünk belőle, amelyikkel éppen nem dolgozunk, folpackba csomagoljuk, félretesszük.
  4. A deszkát belisztezzük, a tésztát sodrófa segítségével egy kicsit kinyújtjuk. 
  5. Tésztanyújtó gép segítségével a kívánt méretre nyújtjuk. Én először a 6-os fokozaton szoktam áttekerni (kb. 4x), majd fokozatosan nyújtom a kívánt méretig.
  6. Ha lasagne-t és a széles metéltet készítek, akkor a 3-as fokozatig tekerem, ha pedig levesbetétet készítek, akkor egészen az 1-es fokozatig vékonyítom a tésztát, majd egy kés segítségével a kívánt méretre igazítom.


Megjegyzés: Kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradtságot, mert a boltban kapható tésztákkal össze sem lehet hasonlítani az ízét. :-) Aki akarja azonnal fel is használhatja a tésztát, én azonban szoktam belőle szárítani is. Száraz, hűvös helyen viszonylag sokáig tárolható.


2010. július 29., csütörtök

Cukkini krémleves



Hozzávalók:
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 dl főzőtejszín
  • 1 ek zabkorpa
  • 1,5 liter víz vagy zöldségalaplé
  • 2 zöldségleves kocka
  • fehér bors
  • majoránna
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • apróra vágott petrezselyem


    Elkészítés:

    1. Első lépésként elkészítjük a zöldségalaplét . Készíthetjük zöldségleves kockából 1,5 liter víz hozzáadásával, de a legfinomabb, ha mi magunk főzzük "igazi" zöldségekből.
    2. A cukkinit megpucoljuk, kockákra vágjuk.
    3. A hagymát, fokhagymát kevés olíva olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a cukkinit, kb 1-2 percig tovább pároljuk. 
    4. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a fehérbort, majd ízesítjük a fűszerekkel. 
    5. Amikor a cukkini megpuhult, hozzáadjuk a zabkorpával elkevert tejszínt. Levesszük a gázról, és összeturmixoljuk. Visszatesszük a gázra, ha szükséges ízesíthetjük még fűszerekkel, amikor pedig besűrűsödött a levesünk, belekeverjük az apróra vágott petrezselyet.
    6. Tálalhatjuk reszelt sajttal, esetleg pirított kenyérkockákkal.

    2010. július 28., szerda

    Ismét figyelem!


    Gyönyörűek a Mécs-Szilágyi Nóra selyemfestő iparművész által készített termékek! Ajánlom mindenki figyelmébe az egyedi, kézzel festett selyem termékeit, kendőit, sálait, ékszereit!

    2010. július 27., kedd

    Pizza, ahogy mi szeretjük...

    Pizza, ahogy mi szeretjük 1.




    Hozzávalók:


    • 1 kg BL 55-ös liszt
    • 5 dkg friss élesztő
    • 2 dl langyos tej
    • 2,5-3 dl víz
    • 1 ek. méz
    • 6 kk. tengeri só
    • 13 ek. olívaolaj


    továbbá:


    • liszt a formázáshoz
    • olívaolaj a kenéshez



    Pizza, ahogy mi szeretjük 2.

    Elkészítés:


    1. Gyorskovászt készítünk: 2 dl langyos tejet, 1 ek lisztet és az élesztőt összekeverjük, kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
    2. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük.
    3. A lisztet a tálba szitáljuk, a sóval összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük az élesztőt. 5-10 percet pihenni hagyjuk.
    4. Hozzáadjuk a maradék tejet, az olajat, és fokozatosan a vizet. Hólyagos tésztává dagasztjuk.Közben figyeljük az állagát. Nem szabad ragadnia. Akkor lesz jó, ha elválik az edény falától. Kilisztezett kelesztőtálban kb. 1-1,5 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
    5. Ha megkelt a tésztánk, átgyúrjuk, 5 részre vágjuk, 30 cm-es kört formázunk belőle. (Kb. 0,5 cm vastagra szoktam nyújtani, mert mi úgy szeretjük, ha vastagabb a tészta.)
    6. Kerek pizzasütő formánkat vékonyan kiolajozzuk, a tésztát belehelyezzük. (A tészta pereme kicsit vastagabb legyen, mint a közepe.)
    7. A tetejét vékonyan megkenjük olívaolajjal, megböködjük villával, ezután kenjük rá ízlésünk szerint a pizzaszószt, pakoljuk meg a feltéttel, aki szereti tegyen rá fűszereket (pl. oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, fekete borsot, sót). Pihentessük még meleg helyen 10-15 percig.
    8. Legvégül a pizzát forró sütőben süssük készre. Kb. 10-15 perc. Ha valaki nem akarja rögtön kisütni, az ne melegítse elő a sütőt, hanem rakja a pizzát hűtőszekrénybe, és a kívánt időben süsse készre.

    Paradicsomszósz:



    1 fej finomra vágott vöröshagymát és 1-2 gerezd zúzott fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítunk. Hozzáadunk egy doboz hámozott paradicsomkonzervet, fél dl vizet és ízlé szerint fűszereket (só, frissen őrölt fekete bors, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, babérlevél). A szósz 10-15 perc alatt összeforraljuk.



    ... erre a pizzára most paradicsomszósz, csípős mangalica
     kolbász, bacon, mozzarella és egy kis csokor friss bazsalikomlevél került. 

       
    Pizza, ahogy mi szeretjük 3.

     
    A jó pizza elkészítésének néhány alapszabálya:


    1. A tésztája akkor lesz jó, ha kétszeresére kelt, így lesz üreges, levegős.
    2. A sütőnek forrónak kell lennie, így sül gyorsan ropogósra.
    3. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűnek.
    4. A lisztet azért kell előtte átszitálni, hogy levegősebb, puhább legyen a tészta.
    5. Tehetünk a tészta szélébe sajtdarabokat is.
    6. Jól tűri a fagyasztást: lefagyaszthatjuk csak a tésztát, vagy a feltéttel együtt is. Fagyottan tegyük nyugodtan a sütőbe!



    Forrás:  pizza pizzeria



    2010. július 25., vasárnap

    Sok bajra hatásos orvosság a méz, ha jól használjuk...



    Az egész ember (értelmi, fizikai, pszichés) gyógyítására törekvő ősi indiai holisztikus gyógyászat, az ájurvéda szerint a méz az élet nektárja, és mivel a virág nemi szerveiből származik, képes gyógyítani az ivarszerveket. Az indiaiak használták torokfájás, megfázás, köhögés, fekélyek, égések kezelésére is.
    Míg a nyers mézet orvosságnak tartják, a főzött káros lehet, mert a hő kivonja belőle az ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket, aminosavakat. A mézet mindig nyersen adjuk hozzá a joghurthoz, a meleg teához, vagy kenjük kenyérre. Elhízás, magas vérnyomás és/vagy magas koleszterinszint esetén igyunk minden reggel egy pohár forró vizet, amelybe egy teáskanál mézet és 5-10 csepp almaecetet csepegtessünk. Az ájurvéda szerint a méz kioldja a zsírt és a koleszterint a szövetekből.
    A dohányzásról való leszokásban is használható: rágjunk el néhány ananászdarabkát fél teáskanál mézzel.
    Fontos: a nyers méz nem ajánlott 18 hónapnál fiatalabb gyermekeknek, nagyon időseknek és immunhiányos betegeknek.

    Forrás: Somogyi Hírlap 2010. július 22. 9.o.

    2010. július 23., péntek

    Kefíres prósza




    Hozzávalók:

    • olaj a tepsi kikenéséhez
    • 1 nagy burgonya meghámozva, lereszelve
    • 2 nagy doboz kefir (450 g x 2)
    • 1 egész tojás
    • liszt, amennyit a tészta felvesz
    • 0,5 dl tejföl + 3 ek olaj a prósza tetejének meglocsolásához
    • házi szilva vagy baracklekvár

    Tepsi mérete: kb. 30 x 40 cm



    Elkészítése:

    1. A burgonyát, a kefirt, a sót, a tojást és annyi lisztet összekeverünk, hogy a masszánk a palacsinta tésztájánál sűrűbb legyen.
    2. Beleöntjük a tepsinkbe, elsimítjuk.
    3. A tejfölt összekeverjük az olajjal, és meglocsoljuk vele a prószánkat. 
    4. Legvégül a lekvárból kb. 1 cm távolságra egy teáskanállal pöttyöket rakunk. 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Akkor jó, ha picit megpirult a teteje, és nem ragad a tűre a tészta. 
    5. Porcukorral megszórva tálaljuk.




      Megjegyzés: Hidegen és melegen is nagyon finom! Egy tartalmasabb leves után kiváló második fogás!

      2010. július 21., szerda

      Sárgabarack krémleves



      Hozzávalók:
      • 1 kg sárgabarack + 0,4 kg kockákra vágva
      • 1,5 l tej
      • 2 dl főzőtejszín
      • 1 cs vaníliás, főzős pudingpor
      • ízlés szerint méz
      • 1 citrom reszelt héja, 1,5 citrom leve
      • 3-4 egész szegfűszeg
      • 1 kk őrölt szegfűszeg
      • 1 kk őrölt fahéj
      • ízlés szerint rum/ rumaroma

      Elkészítése:
      • A barackokat negyedekbe vágjuk, egy kisebb fazékba tesszük, majd felöntjük tejjel.
      • Ízesítjük a fűszerekkel, ezután addig főzzük, míg a barackok megpuhulnak.
      • Kivesszük a szegfűszegeket.
      • Összeturmixoljuk az egészet, visszaöntjük a fazékba, beledobjuk a kockákra vágott barackokat.
      • A tejszínnel és 3-4 kanál leveslével elkeverjük a pudingport,megvárjuk, amíg megpuhulnak a barackok és besűrűsödik a levesünk.
      • Kihűtjük, hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk.

      Tipp:  Díszíthetjük mandulapehellyel, mazsolával, tejszínhabbal, esetleg vaníliafagyival.

      Forró nyári napokon kiváló hűsítő!!!

      Figyelem!

      Gyönyörűek a Mécs-Szilágyi Nóra selyemfestő iparművész által készített termékek! Ajánlom mindenki figyelmébe az egyedi, kézzel festett selyem termékeit, kendőit, sálait, ékszereit!

      2010. július 16., péntek

      Kapros - juhtúrós pogácsa

      Az eredeti recept Harmathy Ildikótól származik (a Nosalty oldalán találtam Juhtúrós pogácsa 2. néven). Annyit változtattam rajta, hogy cukor helyett mézzel futtattam fel az élesztőt, illetve 1 csokor apróra vágott kaprot  is beledolgoztam.


      Hozzávalók:

      • 50 dkg juhtúró
      • 20 dkg márkázott vaj
      • 2 egész tojás (+ 1 tojássárga a pogik tetejének megkenéséhez)
      • 50 dkg rétesliszt (és amennyit még felvesz az összedolgozás során)
      • 1 csokor apróra vágott kapor
      • 1 dl tej
      • 1 ek. méz
      • 1 ek rétesliszt
      • 5 dkg friss élesztő

      Elkészítése:
      1. A langyos tejet, a mézet, az 1 ek. réteslisztet  és a szétmorzsolt élesztőt összekevertem, kb 15 perc alatt felfuttattam.
      2. A juhtúrót és a vajat összemorzsoltam, majd hozzáadtam egyenként a 2 tojást, és a liszt 1/3-át.
      3. Hozzáadtam a felfuttatott élesztőt, és apránként a maradék lisztet, legvégül pedig beledolgoztam a maradék kaprot.
      4. Kelesztőtálba tettem, és lezárt tetővel 1 éjszakán át pihentettem.
      5. Másnap délelőtt még egyszer átdolgoztam a tésztát, 15 percet szobahőmérsékleten pihentettem, ezután 1,5 cm vastagságúra nyújtottam, bevagdostam a tetejét, kiszaggattam kerek pogácsaszaggatóval. Közben 180 °C-ra előmelegítettem a sütőt. 
      6. A pogácsák tetejét megkentem tojássárgájával, majd pedig forró sütőben készre sütöttem. (Ildikó úgy írja, hogy forró sütőben kezdjük el sütni, majd 10 perc elteltével mérsékeljük a lángot. Én végig egyenletes hőmérsékleten sütöttem, így is nagyon szuper lett!)



        Megjegyzés: Babgulyás mellé ettük!Nagyon puha másnap is! Igazán klassz recept, köszönöm Ildikó!

        2010. július 15., csütörtök

        Almás-mandulás polentaszelet



        Hozzávalók:

        •  30 dkg kukoricadara
        • 1 púpos ek. sütőpor (elhagyható)
        • mazsola (én 1 marékkal tettem bele)
        • 2 nagyobb alma (meghámozva, felkockázva)
        • 2 citrom leve és héja
        • 125 g mandulapehely
        • 30 dkg vaj v. margarin (én most margarinnal készítettem)
        • 5 egész tojás
        • 3 ek. liszt
        • 30 dkg akácméz
        • 6 ek. baracklekvár + 10 ml rumaroma
        • 2 dl tej 

        Elkészítése:

        Előmelegítjük a sütőt 180 C°-ra. A margarint habosra keverjük a mézzel, hozzáadjuk egyenként a 5 egész tojást, a citromok levét és reszelt héját. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kukoricadarával, majd a a tojásos masszához adjuk, és jól összedolgozzuk. Beledolgozzuk a mazsolát és a felkockázott almát. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (kb. 30 x 40 cm), megszórjuk mandulapehellyel, meglocsoljuk a rumaromával kikevert baracklekvárral. A sütés 1/3-nál meglocsoljuk tejjel.  Kb. 1 órán át aranysárgára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!!! Kihűlés után szeleteljük!

        Tipp: Tálaláskor adhatunk hozzá vaníliafagylaltot, esetleg tejszínhabot /nyamm :-) /. Szerintem langyosan a legfinomabb!

        Megjegyzés: Az ötletet Dolce Vita epres polentatortája és a receptvarázs mandulás-citromos polentasütije adta.

        2010. július 14., szerda

        Mustáros-mézes sertéssült



        Hozzávalók:

        • 8 szelet sertés tarja
        • mustár
        • őrölt pirospaprika
        • őrölt kömény
        • őrölt bors
        • őrölt koriander
        • olívaolaj
        • vörösbor kb. 2 dl
        • 3 ek balzsamecet
        • akácméz (nem bolti!!!)
        • 10 kisebb fej újhagyma
        • 2 fej fokhagyma

        Elkészítése:

        A húst ízlés szerint sózzuk, vékonyan meglocsoljuk olívaolajjal. A fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk (a zöld szárát is beleszeljük). A mustárt összekeverjük a pirospaprikával, a korianderrel, a borssal, a köménnyel, majd bekenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Műanyag dobozba rakunk egy sor tarját, megszórjuk a hagymakeverékkel, meglocsoljuk olíva olajjal, és ízlés szerint akácmézet csorgatunk rá. Addig folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogynak a hússzeletek. Légmentesen lezárjuk, és 1 napig hűtőszekrényben pácoljuk.

        Másnap:

        Előmelegítjük a sütőt. 180 C°-ra. Egy nagyobb tepsit kikenünk olívaolajjal, majd belefektetjük a sertésszeleteket. Ha szükséges az ízesítéshez, sózzuk, borsozzuk. A balzsamecetet összekeverjük a vörösborral, ezután belocsoljuk vele a húst. Körülbelül 1-1,5 órán keresztül sütjük. Közben megforgatjuk, hogy mindkét oldala jól átsüljön.

        Én párolt rizzsel és hideg tejfölös uborkasalátával tálaltam!

        Nagyon finom étel! Jó étvágyat hozzá!


        Tipp: grillen is elkészíthető.